Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Rama: Đukanović mi je prijatelj, ali Abazović je fenomen

Rama je govorio i o projektu Otvoreni Balkan, ekonomskim temama vezanim za saradnju Albanije i Crne Gore kao i zemalja Zapadnog Balkana

Milo Đukanović mi je prijatelj i on će uvijek biti prijatelj, podržao sam ga u teškom trenutku zato što je tada zastupao multietničku saradnju… Ali to me ne sprječava i ne bi me moglo spriječiti da na osnovu činjenica kažem da je Dritan Abazović fenomen. On je nevjerovatan fenomen u regionu, u politici. On je, po mom mišljenju, jedini, ako ne griješim, koji je uspio da stvori pokret koji u svom središtu ima građane, koji je sam po sebi multietničan, otvoren za svakoga, rekao je premijer Alabanije Edi Rama u intervjuu za A plus TV.

On je kazao da živimo u teškim vremenima koja mogu biti još teža ali da je uprkos tome optimista “zato što ima neki važnih novosti iz prošle godine vezano za političku poziciju Zapadnog Balkana u Evropi i u svijetu”.

“Nikada neće biti lako, i ja ne očekujem da će postati lakše. Mislim da svi treba da budemo spremni na to da će postati teže, zato što se stvari sve više komplikuju na svakom frontu… Treba da radimo marljivo, da pokušamo da radimo još više, da ne gubimo vjeru, da nastavimo dalje i da nikada ne zaboravimo odakle dolazimo. Balkan, Zapadni Balkan nikada nije bio u boljem položaju”, poručio je Rama.

Na pitanje šta za region znači to što je Crna Gora prvi put dobila premijera koji je nacionalni Albanac, Rama je rekao: “Ne samo da je on prvi Albanac koji je premijer Crne Gore, već je i prvi premijer koji zaista ne preza od toga da kaže da je Albanac ili da je ovo ili ono, zato što vjeruje i ponaša se na osnovu svoga ubjeđenja da je građanin Crne Gore, a način na koji mu kao Albancu pristupa srpska zajednica, način na koji se bavi nekim neriješenim pitanjima je hrabar, ali je prije svega za veliko divljenje, zato što on nema raskorak između onoga što kaže i onoga što radi, što nije veoma česta stvar u politici i u životu”.

Rama je govorio i o problemu Kosova, ponuđenom francusko-njemačkom sporazumu Beograda i Prištine, svojim odnosima sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem…

“Popratio sam posljednju izjavu predsjednika Vučića iz Davosa, i mislim da je bila prilično respektabilna s obzirom na način na koji je iskazao potrebu da se krene naprijed. Naravno, na svoj veoma poseban karakterističan način komuniciranja, ali iskazao je poštovanje”, prokomentarisao je Rama.

O činjenici da ima dobre odnose i sa Abazovićem i Đukanovićem, kao i sa Vučićem i Kurtijem uprkos međusobnih tenzičnih relacija ovih lidera u regionu, Rama je rekao: Čujte, Milo napada Dritana i Dritan, ja ne znam da li on napada Mila ili ne, ali pretpostavljam da je tako, premda je Dritan mnogo više opsjednut korupcijom i organizovanim kriminalom kao pojavom koju je potrebno iskorijeniti iz crnogorskog društva. Takođe i između predsjednika Srbije i premijera Kosova ima mnogo napadanja koji su nekada čak i mnogo teži. I ljudi me pitaju, kako je moguće da si, znate, ali zamislite ako bi svi gledali samo crno-bijelo i ako bi svi samo držali svoje pozicije i ako niko ni sa kim ne bi razgovarao. Stvari ne bi bile bolje. Dakle, uvijek je najbolje razgovarati sa ljudima, pokušati razumjeti razloge, iznositi svoje argumente. Predsjednik Vučić i ja uvijek imamo veoma jaka stanovišta, potpuno različita stanovišta po pitanju Kosova, koje on zove Kosovo i Metohija. Za mene je to slobodna, demokratska, suverena država Kosovo. Ali ako je situacija trenutno takva, mislim da u međuvremenu stvari, znate, napreduju, stvari se mijenjaju. Stvari se kreću u pravom smjeru. Polako, ali se kreću. Nekada nismo imali nikakvu komunikaciju i bilo je nemoguće zamisliti da bi Srbi i Albanci mogli biti za istim stolom. Dakle, biće potrebno vrijeme, trebaće vremena, ali to je u redu.”

Rama je potom naveo još jedan primjer koji ga čini posebnim političarem ne samo u regionu.

“Ja sam, na primjer veoma dobar prijatelj Džordža Soroša i Redžepa Tajipa Erdogana, znate, a to je čak i veći nivo konflikta, hajde da čak kažemo duel svjetskih razmjera”, kazao je premijer Albanije.

Rama je govorio i o projektu Otvoreni Balkan, ekonomskim temama vezanim za saradnju Albanije i Crne Gore kao i zemalja Zapadnog Balkana… Razgovor je zaključen sasvim apolitičnom temom, u kojoj je albanski premijer prokomentarisao Crnu Goru iz ugla svoje primarne profesije – likovnog umjetnika.

“Crna Gora je mala, ali je to zemlja velikih umjetnika. Jedan od njih je bio moj veoma dragi prijatelj Leo Đokaj iz Tuzi. On je preminuo, ali ja čuvam divna sjećanja na njega, a zahvaljujući njemu bolje poznajem crnogorsku umjetničku scenu i njenu istoriju umjetnosti koja je nevjerovatna, zaista nevjerovatna”, zaključio je Rama.

Izvora plus

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Roksana
28.01.2023-12:29 12:29

“Ali to me ne sprječava i ne bi me moglo spriječiti da na osnovu činjenica kažem da je Dritan Abazović fenomen. On je nevjerovatan fenomen u regionu, u politici.” Ako si išta dobro rekao onda je to ovo. Da, Abazović je fenomen, i to takav fenomen koji je u stanju svojim otvorenim bezobrazlukom i lažima da dovede zemlju u takvu opasnost od koje će se teško oporaviti. On je fenomen i sa zdravstveno-psihološkog aspekta, jer nam nije poznata osoba koja bi ovoliko ludila prosula po nama a da nijesmo u stanju da ga spriječimo da orgija po ovoj zemlji već… Pročitaj više »

Tara
29.01.2023-23:10 23:10
Reply to  Roksana

Tacno je..sve Roksana..ali i mi Crnogorci smo fenomeni..cutanjem..i gledanjem ..kako nam drzavu unistava..avaju..Moze im se..

Murlan
28.01.2023-13:44 13:44

Vidi ga doma Rama, kumim te bogom

Anonim
28.01.2023-16:05 16:05

Neviđeni medicinski raritet

Vjera
28.01.2023-16:46 16:46

Oće li i ovaj u svemir?
I voditeljka vanzemaljka.
Haaaa
Presmješni .

džudović
28.01.2023-17:09 17:09

Izgleda da se ni Albanci nijesu usrećili sa ovim Ramom kao ni mi sa Bitangom?

Tara
28.01.2023-17:51 17:51

Tacno je,da je DRitan albanski fenom..za rusenje CG..kako bi se ti..i Vucko prosirili na Balkanu..Znamo se Rama..necemo vise biti prijatelji!

Krsto
28.01.2023-18:45 18:45

Na zalost ponovo imamo dogovor slican onome Milosevic Tudjman iz Karadjordjeva..Sad Vucic i Rama zele da podijele Crnu Goru..Vucic u tzv otvorenom Balkanu vidi sansu da napravi veliku srbiju samo za srbe..Tako sto ce uz pomoc Rusije i SPC preko marionetske i do kraja korumpirane vlasti tj raznih Pipuna Mandica i Bazdovica od Crne Gore napraviti samo obalu srpskog mora a od Crnogoraca robove i nacionalnu manjinu u njihovoj rodjenoj drzavi.. Rama pak u tom savezu vidi sansu da napravi veliku Albaniju u kojoj bi bili dijelovi Crne Gore Makedonije kao i Kosovo i Presevska doline..Sto bi se reklo nasla… Pročitaj više »