Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić potvrdio je da postavi ostavku na tu funkciju.

Fahrudin Radončić (Foto: N1)

Kako je objasnio, on smatra da njegov potez ne treba dramatizovati jer je riječ o aktu koji se dešava u svim demokratijama svijeta.

“Zahvaljujem se svima koji su prepoznali moj rad i entuzijazam i vjerujte mi – ovo nije predizborni potez. Učešće SBB-a na državnom nivou je završena priča. Što se tiče Federacije, mi smo tamo u tehničkom mandatu. Što se tiče Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo – one su za sada stabilne”, rekao je Radončić.

On je još jednom ponovio tri razloga zbog kojih će danas podnijeti ostavku na poziciju ministra sigurnosti.

“Razlozi su principijelne prirode, nema tenzija ni nervoza. Zahvaljujem se SDA što je omogućila meni i SBB-u da budemo u parlamentarnoj većini i Vijeću ministara. Međutim, pojavile su se strateške razlike po pitanju problema u BiH”, rekao je Radončić.

On je još jednom podvukao da se zalagao za legalnu deportaciju 9.500 ilegalnih migranata koji su veliki sigurnosti rizik. Spomenuo je da su se predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković ogradili od njega, zaključivši da šef jedne države ne bi trebalo da stane na stranu jednog ambasadora.

“Drugi razlog je strateško neslaganje vezano za aferu ‘Respiratori’. Ne želim reći da je Novalić kriv i ne želim o tome da odlučujem, svi su nevini dok se ne dokaže suprotno, ali pritisci su veliki. U ovom procesu ne vidim ništa antibošnjački. Praviti metu od tužilaca, ja to ne mogu gledati, a ne reagovati”, kazao je ministar u odlasku.

Treća stvar fokusirana je na njegovo mišljenje da je Vijeće ministara talac odnosa SDA, HDZ-a i SNSD-a i da ponekad treba “izaći iz priče za koju mislite da nije dobra”.

Na kraju je spomenuo da se nada kako će izbori u Mostaru biti održani, a što se tiče SBB-a izrazio je mogućnost kreiranja koalicije za Mostar po uzoru na Srebrenicu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve