Ujedinjeno Kraljevstvo poziva lidere regiona da ispune obaveze koje su preuzeli na Samitu u Londonu 2018. godine i odbace govor mržnje i veličanje počinitelja genocida i ratnih zločina, a presude međunarodnih i domaćih sudova poštuju, istakao je ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominik Rab a povodom 25. godišnjice od genocida u Srebrenici.

foto Rojters

“Danas, 11. jula se obilježava dvadeset pet godina od genocida u Srebrenici, najgoreg zlodjela počinjenog u Evropi od završetka Drugog svjetskog rata. Više od 8.000, većinom muškaraca i dječaka muslimana je ubijeno, a preko 20.000 žena i djece nasilno je protjerano iz njihovih domova. Na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, javnosti su se obratili princ od Velsa, britanski premijer Boris Džonson i britanski ministar vanjskih poslova Dominik Rab”, ističe se u saopštenu britanke ambasade U CG.

Princ od Velsa je u svojoj video poruci povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici kazao da se divi teškom, ali neophodnom radu na rješavanju pitanja ostavštine prošlosti u Bosni i Hercegovini.

“Duboko su me dirnuli izuzetni i hrabri napori onih koji neumorno rade na potrazi za pravdom, ponovnoj izgradnji povjerenja i vraćanju nade svojim zajednicama”, kazao je princ od Velsa.

Džonson je naglasio da VB ima dužnost prema žrtvama i budućim generacijama da pamti Srebrenicu i da osigura da se nikada ne ponovi.

“Zajedno ćemo raditi na uklanjanju predrasuda i diskriminacije, kako bi za svakog stvorili sigurniju budućnost sa više nade”, kazao je Džonson.

Ministar Rab je je naglasio predanost Ujedinjenog Kraljevstva u pružanju podrške procesu pomirenja širom Zapadnog Balkana.

“Na 25. godišnjicu genodica u Srebrenici, odajemo počast žrtvama i patnji njihovih porodica. Tokom mog rada u Hagu od 2003. do 2006. godine na aktivnostima gonjenja odgovornih za ovo mračno poglavlje u evropskoj istoriji, svakodnevno sam se susrijetao sa podsjetnicima na gnusnu okrutnost počinjenu nad nevinima. UK je odlučno da okonča nekažnjivost i pomogne izgradnju pogođenih zemalja – što pokazuje i naša predanost Međunarodnom krivičnom sudu kao i podrška Bosni i Hercegovini”, istakao je Rab.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve