Prema prvim nezvaničnim rezultatima Državne izborne komisije (DIK) objavljenim u 21 sat, HDZ je na parlamentarnim izborima za 10. saziv Hrvatskog sabora osvojio 71 mandat, a Restart koalicija predvođena SDP-om 45 mandata. Treća snaga u Saboru je Domovinski pokret Miroslava Škora sa 16 mandata, a četvrti Most sa osvojena četiri poslanička mjesta. Četiri mandata osvojila je i zeleno-lijeva koalicija predvođena platformom Možemo! Po jedan mandat osvajaju koalicija Strip predvođena strankom Pametno, te Reformisti i HNS.

Rezultati izlaznih anketa pokazala je da je HDZ relativni pobjednik parlamentranih izbora

DIK je u 21 sat objavila nezvanične rezultate sa obrađenih 22,95 odsto biračkih mjesta, na kojima je glasalo 13,31 odsto glasača.

Posle 23 sata očekuju se pouzdaniji rezultati.

U Hrvatskoj su danas održani parlamentarni izbori koji su zbog epidemije koronavirusa i najizazovniji dosad.

Oko 3,9 miliona birača odlučivalo je o tome ko će u naredne četiri godine biti njihovi zastupnici u Saboru, koji ima 151 mjesto i ko će imati priliku da formira Vladu.

Za formiranje Vlade potrebna je podrška najmanje 76 poslanika.

HDZ zadovoljan rezultatima izlaznih anketa, u SDP razočarani

Predstavnici vladajuće Hrvatske demokratske zajednice izrazili su zadovoljstvo rezultatima izlaznih anketa koje pokazuje da je ta stranka relativni pobjednik parlamentranih izbora, dok su u opozicionoj Socijaldemokratskoj partiji razočarani neočekivano lošim rezultatom, pa se pominje i ostavka stranačkog vrha.

Potpredsednik HDZ Branko Bačić izjavio je za N1 Zagreb da nije iznenađen rezultatom po kojem ta stranka dobija 61 mandat, rekavši da su birači prepoznali rad Vlade Andreja Plenkovića i HDZ u kriznim situacijama.

“Mi smo na početku kampanje najavili da je naš cilj ponavljanje rezultata od prije četiri godine, ali očito po ovim izlaznim anketama taj rezultat će biti još bolji, kada se izračunaju i mandati u 11. izbornoj jedinici (dijaspora)”, istakao je Bačić.

Predstavnici SDP u prvim reakcijama izrazili su nezadovoljstvo i iznenađenost rezultatima budući da su predizborne ankete predviđale izjednačeni rezultat HDZ i koalicije lijevog centra “Restart” koju vodi SDP.

“Ako ovako bude, onda je to zaista loš rezultat. Očekivali smo u najmanju ruku egal”, rekao je funcioner SDP Branko Grčić.

On je čestitao zeleno-lijevoj koaliciji “Možemo” koja po anketama osvaja čak osam mandata i koja je očito uzela dobar dio glasova koaliciji “Restart” na čelu sa SDP.

On nije želio da govori o tome treba li lider SDP Davor Bernardić zbog lošeg rezultata da podnese ostavku, ali je njegova stranačka koleginica i evroposlanica SDP Biljana Borzan rekla da bi podnijela ostavku da je u Bernardićevoj poziciji.

U SDP se nadaju se da će zvanični rezultati, poslije prebrojanih glasova, pokazati povoljniji rezultat za koaliciju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve