Petak, 9 Decembra, 2022
Rubrika:

Prva isporuka COVID-19 vakcina u FBiH stiže najranije krajem januara

Prioritetna grupa za primanje prvih vakcina koje stignu u FBiH su zdravstveni radnici i štićenici, kao i osoblje domova za zbrinjavanje starijih osoba

Ministarstvo zdravstva Federacije BiH (FBiH) potvrdilo je da se prema informacijama koje je dobilo od Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) kroz COVAX mehanizam krajem januara, odnosno početkom februara, u BiH očekuje isporuka prvog manjeg kontingenta vakcina protiv COVID-19 proizvođača Pfizer, kojoj je Evropska agencija za lijekove dala privremenu dozvolu za upotrebu.

FBiH je kroz COVAX mehanizam u prvom krugu nabavke osigurala 800.000 doza vakcina, koje će se nakon prve početne isporuke dalje sukcesivno dostavljati.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je naručilo 1.232.000 doza kroz COVAX mehanizam, za 20 posto populacije putem Globalnog saveza za vakcine (GAVI).

COVAX mehanizam obuhvata 186 zemalja, a koordinira ga Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI).

Ministarstvo civilnih poslova BiH potpisalo je Ugovor sa COVAXOM 18.septembra 2020. godine. Direktnu komunikaciju sa GAVI-jem vodi Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravstva FBiH u narednom periodu u isporukama se očekuju i vakcine drugih proizvođača koji imaju, ili će imati odobrenje Evropske agencije za lijekove.

Prioritetna grupa za primanje prvih vakcina koje stignu u FBiH su zdravstveni radnici i štićenici, kao i osoblje domova za zbrinjavanje starijih osoba.

Iz federalnog ministarstva zdravstva napominju da je FBiH opredijeljena za primjenu kvalitetnih i sigurnih vakcina koja su dobila odobrenje za upotrebu od strane najviših regulatornih tijela za lijekove u Evropskoj uniji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve