Jedna osoba je povrijeđena u nerazjašnjenom incidentu u Tirani, gdje se po drugi put okupilo više hiljada ljudi u protestu zbog rušenja zgrade nacionalnog teatra.

foto: Reuters

Nekoliko hiljada demonstranata i stotine policajaca stajali su, licem u lice, u centru Tirane više od dva i po časa, tokom protesta zbog noćne akcije lokalnih vlasti, tokom koje je sa lica zemlje zbrisana zgrada nacionalnog teatra izgrađena 1939. godine, prenosi RTS.

Demonstranti, među kojima su viđeni šef demokrata Ljujzim Baša, disident Fatos Ljubonja i desetine glumaca, traže nezavisnu istragu o načinu na koji je srušena zgrada pozorišta i ostavku gradonačelnika Tirane Ariona Veljaja.

“Rušenje teatra je poziv na građansku neposlušnost i svrgavanje ove narko-diktatire”, rekao je bivši albanski premijer Salji Beriša.

Jedna osoba lakše je povrijeđena kada je u masi demonstranata eksplodirala neidentifikovana kapsula. Učesnici protesta su za ovaj incident optužili “provokatore iz vlasti”.

Nesuglasice između vlasti i opozicije zbog rušenja zgrade teatra traju već više od godinu.

Sudbina ove zgrade bila je predmet oštrih polemika vlade Edija Rame i intelektualaca, koji su se snažno protivi rušenju objekta koji se smatra dijelom albanskog nacionalnog nasljeđa.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve