Nedjelja, 29 Januara, 2023
Rubrika:

Protest u Sarajevu: Ne damo državu, građani žele sveobuhvatnu reformu Ustava

Na platou ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu počeli su protesti u organizaciji članova grupe građana ReSTART

Na platou ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu počeli su protesti u organizaciji članova grupe građana ReSTART.

Protesti se održavaju pod sloganom “Ne damo državu”. Oni zahtijevaju da odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) moraju biti identične za cijeli prostor države Bosne i Hercegovine. Cilj protesta je da se pokaže vlastima da Bosna i Hercegovina nije upitna, te da se očuva državni suverenitet i teritorijalni integritet. Poziva se i na sveobuhvatnu Ustavnu reformu.

Aida Bukva, voditeljica današnjeg programa protesta ispred Parlamenta je za portal “Avaza” rekla da su njihove institucije privatizovane, te da je važno da se probudi građanski bunt.

– Ja ovo posmatram kao građanski aktivizam i moj doprinos našoj borbi, za našu slobodu, za našu suverenost. Ovaj povod je zbog promjena Izbornog zakona, da se mi građani malo više aktiviramo jer ipak ako izgubimo naša građanska prava onda smo sve izgubili.

Iza nas je toliko situacija koje me ni malo ne iznenađuju, počevši od slučaja Memić i svih sličnih događaja. Ne vidim oni koji vršljaju, zašto bi prestali da vršljaju, jer od nas nema reakcije ni načina, previše smo im pustili da rade šta hoće i ne boje se.

IzvorAvaz.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve