Protest u Beogradu: Demonstranti ušli u RTS

Načelnik beogradske policije kazao je Obradoviću da policija ne želi da upotrebi silu prema građanima, ali da neće dozvoliti ugrožavanje zgrade ili napad na zaposlene javnog servisa

Nekoliko stotina demonstranata je ušlo u zgradu Radio-televizije Srbije u toku protesta “1 od 5 miliona” u Beogradu i traže da se organizatorima omogući gostovanje na javnoj televiziji.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović kazao je u zgradi RTS-a da iz nje neće izaći, i pozvao demonstrante da uđu u svaku prostoriju RTS-a da obezbijede da predstavnik protesta gostuje u emisiji RTS-a večeras.

“Ovo je vanredni program”, kazao je Obradović i pozvao građane da budu mirni i strpljivi. “Večeras ćemo osloboditi RTS”, rekao je. Uz Obradovića, u zgradi RTS je još jedan lider Saveza za Srbiju Dragan Đilas.

“Niko od nas ne može da očekuje da izađemo prije ispunjenja zahtijeva”, kazao je Đilas.

Načelnik beogradske policije kazao je Obradoviću da policija ne želi da upotrebi silu prema građanima, ali da neće dozvoliti ugrožavanje zgrade ili napad na zaposlene javnog servisa. Apelovao je čelnika SzS da izađe iz zgrade i razgovara sa građanima koji su ostali ispred, kako bi se “spustila lopta”. Obradović je ponovio da građani žele da neko od organizatora dobije pravo da govori na RTS-u.

Demonstranti se nalaze i iz pravca Takovske i iz pravca Aberdareve ispred zgrade RTS-a.

Demonstranti su uzvikivali “Nije srpski ćutati” (nekadašnja emisija direktora RTS Dragana Bujoševića) i “Vučiću, lopove”. U zgradi su i pripadnici policije, koji brane ostalim demonstrantima da dalje ulaze u zgradu RTS.

Ulasku u zgradu RTS-a prethodilo je održavanje “Dnevnika slobodne Srbije” ispred, čiji je gost bio predsjednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić. Protestna kolona je prošla ulicama Vase Čarapića, Makedonskom, Svetogorskom i Takovskom do zgrade Radio-televizije Srbije.

Na početku protesta Jelena Anasonović, jedna od organizatorki protesta, dala je rok gradskom menadžeru Goranu Vesiću da do utorka u 18 časova sa Kalemegdana skloni gradilište za gondolu.

“Ukoliko ih ne skloniš, sklonićemo ih mi. Ovo nije tvoj grad i ovi ljudi nijesu tvoji poslušnici. Idemo u odbranu Beograda”, poručila je Anasonović.

 

Komentari

avatar