Četvrtak, 7 Jula, 2022
Rubrika:

Promjene u stavu Srbije o Rusiji

Na poštovanju tradicionalnog prijateljstva sa Moskvom zvanični Beograd je insistirao i nakon ruske invazije na susjednu Ukrajinu 24. februara

Putin je prijatelj Srbije – tako su najviši zvaničnici u Beogradu govorili o ruskom predsjedniku godinama unazad.

Na poštovanju tradicionalnog prijateljstva sa Moskvom zvanični Beograd je insistirao i nakon ruske invazije na susjednu Ukrajinu 24. februara.

I upravo se tim tradicionalnim prijateljstvom i istorijskim vezama, ali i energetskom zavisnošću od Rusije i političkom podrškom oko Kosova, u Beogradu pravda to što se Srbija nije priključila zapadnim sankcijama protiv Rusije.

Na to je poziva Evropska unija (EU) čija članica Srbija želi da postane. EU je uvela pet paketa sankcija Rusiji, dok je šesti u pripremi.

Evropski šef diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) pozvao je 16. maja Srbiju da uskladi politiku sankcija protiv Rusije sa EU.

“Održavanje bliskih veza sa Putinovim režimom više nije kompatibilno sa izgradnjom zajedničke budućnosti sa EU”, poručio je Borelj sa sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica EU.

Srbija se u Ujedinjenim nacijama (UN) nekoliko puta pridružila osudi Rusije zbog agresije na Ukrajinu, ali, sankcije Moskvi i dalje su Rubikon koji ne želi da pređe.

Međutim, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iznenadio je u jednoj od posljednjih izjava jer je naglasio da je šteta koju Srbija trpi zbog toga što nije uvela sankcije, ogromna.

Ton izjava mijenja se u posljednje vrijeme i kod drugih zvaničnika.

Govoreći o šteti zbog neuvođenja sankcija Rusiji, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, tokom gostovanja na TV Prva 15. maja, naveo da Srbija trenutno nema izlaz na tržište kapitala, da su krediti skuplji i da se nudi zajam po kamati od sedam odsto i da je teško refinansiranje kredita, što će se na kraju, po njemu, odraziti na plate i penzije.

Srbija u potpunosti zavisi od ruskog gasa. U novembru 2021. tokom susreta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dogovoreno je da Srbija i u narednih šest mjeseci plaća ruski gas po istoj cijeni kao do tada. U maju slijedi nova runda pregovora.

Ruska preduzeća drže monopol na tržištu nafte i gasa u Srbiji, a nekadašnji nacionalni naftni gigant NIS je u većinskom vlasništvu ruske državne kompanije Gasprom Njeft.

Srbija takođe računa na podršku Rusije, kao stalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, oko Kosova, svoje bivše pokrajine, koja je 2008. godine proglasila nezavisnost, a koju zvanični Beograd odbija da prizna.

Rusija je uz Kinu blokirala članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 26. aprila uporedio Kosovo sa dva separatistička regiona u Ukrajini, Donjeckom i Luganskom, poznatijim kao Donbas.

Putin je tokom sastanka sa Antoniom Guterešom, generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija rekao da Donjecka narodna republika i Luganska narodna republika imaju isto pravo kao Kosovo da se izjasne o svom suverenitetu bez dozvole centralne vlasti, “jer je presedan napravljen”.

Putin je 21. februara potpisao dokument kojim je Moskva priznala nezavisnost ovih otcjepljenih ukrajinskih teritorija.

Rusija, kao i Srbija, ne priznaje nezavisnost Kosova.

Od trenutka kada je Putin uporedio Donjeck i Lugansk sa Kosovom promijenjen je i način pisanja u provladinim tabloidima u Srbiji. Tako su naslovnice na kojima su veličani Putinovi “vojni uspjesi” u Ukrajini sa početka ruske agresije, zamijenili oni u kojima se Putin optužuje da je “izdao” Srbiju.

A da i u samoj Vladi Srbije postoji različit odnos prema Rusiji pokazala je manifestacija “Besmrtni puk”, koja je održana u Beogradu 9. maja na Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Na čelu povorke bilo je slovo “Z” koje je postalo simbol ruske invazije na Ukrajinu i njenog odobravanja.

Pored ministra bez portfelja u Vladi Srbije Nenada Popovića, na čelu kolone bio je i ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko.

I u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, čiji je lider predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, mijenjaju se stavovi.

Promjena stava prema sankcijama Rusiji može se vidjeti i kod proevropske opozicije.

U međuvremenu je pojačana i proevropska retorika najviših državnih zvaničnika.

IzvorRSE

Najnovije

Popović: Glasanje o Ugovoru sa SPC vjerovatno će biti prolongirano

Lider Liberalne partije (LP) Andrija Popović kazao je kako vjeruje da će u narednih nekoliko dana biti riješen problem u vezi s Temeljnim ugovorom...

SD pripremio inicijativu za skraćenje mandata Skupštine; Šehović: Ko insistira na opstanku ove Vlade...

Socijaldemokrate su pripremile i stavile u proceduru inicijativu za skraćenje mandata Skupštine, jer je umjesto premošćavanja problema, ova vlada, koja poprima karakter izdajničke i...

Vuksanović Stanković: Ti Abazoviću rušiš evropski put, ispunjavaš snove o srpskom svetu umjesto EU...

Ti Abazoviću rušiš evropski put Crne Gore i ispunjavaš snove Vučića i Dodika o srpskom svetu, umjesto EU agende, poručila je poslanica Socijaldemokratske partije...

DPS Petnjica: Dominacija DPS u Petnjici je važan dio podrške evropskom putu razvoja Crne...

Juče održanom Opštinskom izbornom konferencijom DPS Petnjica, nastavio se trend kadrovskog jačanja partije. Još jedna u nizu konferencija je pokazatelj da DPS intenzivno nastavlja...

Delegacija DPS učestvovaće na Savjetu Socijalističke internacionale u Ženevi

Generalni sekretar DPS Aleksandar Bogdanović, član Predsjedništva DPS Andrija Nikolić i načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju Svetlana Vuković učestvovaće na Savjetu Socijalističke internacionale koji...

Najčitanije

Povezano

Picula: Beograd se lakše solidariše sa agresorom, nego sa žrtvom

Proces proširenja Evropske unije je politički i zato je važno da se pojedine države kandidati, poput Srbije, usaglašavaju i sinhronizuju sa politikama EU, rekao...

Srbija: Crnogorski državljanin uhapšen zbog krijumčarenja srebra, parfema, nakita i odjeće

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Odjeljenja za borbu protiv korupcije UKP, u saradnji sa Regionalnim centrom granične policije prema Bugarskoj i carinskim službenicima na...

Evropski parlament usvojio Rezoluciju kojom se poziva na međusobno priznanje Srbije i Kosova

Evropski parlament (EP) usvojio je rezoluciju u kojoj se navodi da konačni sporazum između Srbije i Kosova treba biti "zasnovan na međusobnom priznanju". Ovo je...

Fon der Lajen: Napraviti hitne planove za potpuno isključenje ruskog gasa

Šefica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen izjavila je danas da Evropska unija (EU) treba da napravi hitne planove kako bi se pripremila...

Komentari

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ana
18.05.2022-10:17 10:17

Putin i jeste prijatelj Srbije, a Rusi, Srbi i Crnogorci su braća u inat vama nato fašistima.

nogougodna
18.05.2022-11:51 11:51

Bog stobom pope sto ti bi?Pa i braca inau svoje familije i svoje zasebne kuce.E sad od kad je Putin preuzeo ulogu Hitlera jel ti i dalje brat… bogomi si pope mlogo toga pobrka!

Mirjana
18.05.2022-14:28 14:28

Mnogo si zastranila ,to nije dobro za zdravlje.