Četvrtak, 9 Februara, 2023
Rubrika:

Prodaju se objekti SFRJ u Bernu i UN iz sukcesijske podjele

Po okončanju svih potrebnih procedura BiH će biti uplaćeno oko 15,5 miliona KM (7,75 miliona eura). To je u skladu sa pripadajućim procentom definisanim Sporazumom o pitanjima sukcesije, saopšteno je

Zajednički komitet za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFR Jugoslavije (SFRJ) započeo je postupak zajedničke prodaje objekata ambasade i rezidencije u Bernu i Stalne misije pri Ujedinjenim nacijama (UN) u Njujorku, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Bosne i Hercegovine (BiH).

Po okončanju svih potrebnih procedura BiH će biti uplaćeno oko 15,5 miliona KM (7,75 miliona eura). To je u skladu sa pripadajućim procentom definisanim Sporazumom o pitanjima sukcesije, saopšteno je.

Sredstva stečena po osnovu zajedničke prodaje će biti usmjerena na kupovinu objekata za smještaj diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH na lokacijama gdje Ministarstvo inostranih poslova izdvaja znatan novac za troškove zakupa i nema imovinu u svom vlasništvu, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da je potpisivanjem Rezolucije za BiH, ali i za ostale zemlje nasljednice, riješeno vrlo značajno pitanje podjele velikih kompleksa bivše SFRJ u Braziliji i Nju Delhiju.

Prema procjenama iz dodatka Aneksa “B”, BiH je u skladu sa pripadajućim procentom od 15 odsto dobila imovinu u Brazilu i Indiji ukupne vrijednosti 2,58 miliona KM (1,29 miliona eura), i to kuću u Braziliji sa zemljištem od 4.300 metara kvadratnih i dio objekta ambasade u Nju Delhiju od 500 metara kvadratnih sa zemljištem od 3.400 metara kvadratnih.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve