Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Priština: Obezbijedili smo glasove u Savjetu Evrope, Srbija izgubila bitku

Ahmeti je rekao da Srbija nije zaustavila takozvanu kampanju za povlačenje priznanja Kosova, ali da ona nije postigla nikakve rezultate

Zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova Krešnik Ahmeti izjavio je da je postojalo više “non papira” koje je Srbija poslala na adresu Savjeta Evrope u Strazburu protiv prijave Kosova za članstvo, ali je, prema njegovim riječima, “tu bitku izgubila”.

Ahmeti je rekao da je Kosovo obezbijedilo podršku u glasanju, kao i pravno tumačenje kojim se konstatuje da za Kosovo nema prepreka u tom pravcu.

„Srbija je uvijek bila aktivna u suprotstavljanju Republici Kosovo, bilo na bilateralnom ili multilateralnom planu, u slučaju Savjeta Evrope, protivila se dan prije nego što smo se prijavili. (Predsjednik Srbije Aleksandar) Vučić je 11. maja prošle godine sazvao sastanak Savjeta za nacionalnu bezbednost prije nego što je Kosovo apliciralo u Savjet Evrope“, kazao je Ahmeti u intervju za prištinsku agenciju Kosovapress.com.

Dodao je da sa punim uvjerenjem može da kaže da je „Srbija izgubila bitku u Savjetu Evrope“, a da je činjenica da „pravno mišljenje pokazuje da Kosovo može da postane članica Savjeta Evrope“ i da ima podršku za to.

„Lobirali smo na više nivoa, diplomatskih ili političkih, da obezbijedimo podršku u glasovima i obezbijedili smo tu podršku, dato je pravno tumačenje da nema prepreka i da je to izgubljena bitka za Srbiju“, kazao je Ahmeti.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova je rekao i da se nada „konstruktivnom pristupu Srbije, ali i EU u briselskom dijalogu“.

„Nadamo se da ćemo imati konstruktivniji pristup Beograda u dijalogu, ali i drukčiji pristup Evropske unije i drugih zapadnih zemalja gdje se ne igra na kartu neutralnosti u situacijama kada je jasno ko je kriv, kao što smo imali situaciju krajem prošle godine sa barikadama, sa kidnapovanjem i premlaćivanjem Srba od strane nelegalnih struktura u Beogradu, sa napadima na novinare, sa napadima vatrenim oružjem na kosovske policajce, sa napadima na patrole Euleksa, napadima na KFOR. Stvari treba nazvati pravim imenom“, kazao je on.

Ahmeti je rekao da Srbija nije zaustavila takozvanu kampanju za povlačenje priznanja Kosova, ali da ona nije postigla nikakve rezultate.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
03.01.2023-18:07 18:07

Ako je tacna izjava Ahmetija u “nebesku”ce da pjene i svi u crveno.Bit ce prvo tkz Kosovo,tkz.Pristinske vlasti itd i tole sl. a ti isti “nebeski”tim “tkz vlastima”pisu molbu 72 h unaprijeda da ih zamole da posjete “svoju svetu”zemlju Kosovo i Metohiju,e pa “braco serbi”ispusiste ga ovaj put.