Predsjedništvo BiH je zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi protestnu notu Republici Hrvatskoj zbog aktivnosti i postupaka Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske prema državljanima Bosne i Hercegovine prilikom njihovog boravka ili tranzita kroz Republiku Hrvatsku, saopšteno je nakon sjednice.

Foto: Predsjedništvo BiH

Ranije je član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao bosanskohercegovačke pravosudne i bezbjednsone agencije da zaštite državljane Bosne i Hercegovine koji se nalaze na udaru obavještajnih službi drugih država, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Hrvatska odbacila optužbe

“Afera selefije”, kako je prozvana u bh. medijima, potaknuta je tvrdnjama da su agenti SOA-e pokušavali regrutirati državljane Bosne i HrecegovineH povezane s “radikalnim strukturama” da podmeću oružje u islamske bogomolje i tako dokažu kako su tačne tvrdnje hrvatske predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je Bosna i Hrecegovina uporište hiljada potencijalnih terorista.

Direktor SOA-e Danijel Markić je te optužbe odbacio, ali je potvrdio kako su hrvatski obavještajci provodili informativne razgovore s nekim državljanima Bosne i Hrecegovine, zbog “njihovih veza s radikalnim islamističkim strukturama”.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve