Predsjednik Albanije odložio je danas za 13. oktobar lokalne izbore, prvobitno zakazane za nedjelju, 30. jun, pošto je opozicija najavila da će ih bojkotovati.

Foto: Hektor Pustina/AP

Predsjednik Ilir Meta se prije izdavanja ukaza o tome, sastao s vodjom opozicije Lulzimom Bašom, s predstavnicima malih stranaka desnice i s nekima od ambasadora zemalja EU akreditovanim u Tirani, prenijeli su albanski mediji.

Meta je u srijedu kritikovao zvaničnike državne Komisije za izbore zbog odluke da se održe opštinski izbori koje je on ranije pokušao da otkaže.

Meta je upozorio da pregovori o prijemu Albanije u Evropsku uniju neće početi ako Albanija u nedjelju održi izbore bez opozicije koja ih bojkotuje i dodao da bi izbori bez opozicije bili nedemokratski.

Opozicija od sredine februara protestuje uz tvrdnje o namještanju izbora i o povezanosti Vlade s organizovanim kriminalom. Socijalistička vlada odbacuje optužbe.

“Neće biti izbora bez opozicije. Izbori neće biti dozvoljeni, rezultati neće biti prihvaćeni, neće biti priznati”, rekao je lider Demokratske stranke Lulzim Baša novinarima u utorak i upozorio da će akciona grupa spriječiti glasanje ako ga bude u nedjelju.

Premijer Edi Rama ipak insistira da se izbori održe u nedelju, po prvobitnom planu.

Prošle sedmice EU je odložila početak pregovora o prijemu Albanije i Sjeverne Makedonije, uprkos upozorenjima da bi odlaganje moglo potkopati reformske napore i stabilnost na Balkanu.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments