Petak, 19 Jula, 2024
Rubrika:

Poslanici EP: Zastoj u proširenju ugrožava kredibilitet EU

U zajedničko izjavi kažu da su obje zemlje postigle značajan napredak u temeljnim reformama, naglašavajući da sve države članice moraju da pokažu jasnu političku volju i posvećenost evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana

Njemački ministar evropskih poslova Mihael Rot kazao je da njemačko predsjedavanje EU čini sve što je u njihovoj moći kako bi se postigao dogovor o organizovanju međuvladine konferencije sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, i da bi ”bilo šta drugo bilo vrlo ozbiljna politička greška na štetu stabilnosti i bezbjednosti na Zapadnom Balkanu”.

Uoči današnjeg virtuelnog sastanka ministara evropskih poslova, Rot je kazao da do sada nije postignut napredak kada je riječ o temi proširenja.

– Pozadina su bilateralni zahtjevi jedne države članice kojima se ostalih 26 ne može pridružiti. Činimo sve što je u našim mogućnostima predsjedavanja EU da se što prije postigne dogovor i omogući prva pristupna konferencija sa Sjevernom Makedonijom i naknadno ispunjenje nekoliko preostalih reformskih uslova sa Albanijom, kaže Rot.

On je naglasio i da bi bilo koja drugačija odluka bila pogrešna.

– Bilo šta drugo bila bi vrlo ozbiljna politička greška na štetu stabilnosti i bezbjednosti Zapadnog Balkana i to bi na kraju takođe masovno ugrozilo bezbjednost Evrope u cjelini, i svi bi toga trebalo da budu svjesni, kazao je Rot.

Zajednička budućnost u našem interesu

Poslanici Evropskog parlamenta, izvjestioci za zemlje regiona, izvjestioci iz sjenke i članovi vanjskopolitičkog odbora EP, njih 24, u zajedničkoj izjavi urgiraju da Savjet EU odobri pregovaračke okvire za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, kako bi se zaustavilo dalje odgađanje pregovora o pristupanju EU.

Pozivaju ”sve uključene strane” da na sljedećem sastanku Savjeta pronađu rešenje koje bi to obezbijedilo da pristupni pregovori počnu prije kraja godine.

– Trenutni zastoj ugrožava kredibilitet Unije na Zapadnom Balkanu i smanjuje transformativnu moć i uticaj EU u regionu. Geopolitička EU koja želi da ima pozitivan i direktan uticaj u svom susjedstvu mora da održi svoja obećanja, navode poslanici EP.

U zajedničko izjavi kažu da su obje zemlje postigle značajan napredak u temeljnim reformama, naglašavajući da sve države članice moraju da pokažu jasnu političku volju i posvećenost evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana.

– Zajednička budućnost je u našem interesu, navode poslanici.

Pozivaju Bugarsku i Sjevernu Makedoniju da pronađu kopromis o bilateralnim pitanjima, kako se ne bi dodatno odlagao proces pristupanja, uz ocjenu da te dvije zemlje treba da dobiju svu raspoloživu pomoć – uključujući posredovanje i spoljnu ekspertizu, kako bi se problem riješio.

– Kako bi se priznali napori zemlje u procesu pristupanja EU, Bugarska bi trebalo da odobri održavanje međuvladine konferencija (IGC) sa Sjevernom Makedonijom što je prije moguće, ali u svakom slučaju svakao u decembru, ističe se u zajedničkoj izjavi.

Takođe, oni pozivaju Sjevernu Makedoniju, da uloži sve napore kako bi se omogućilo rješenje spornih pitanja.

Istovremeno, kako naglašavaju, Albanija zaslužuje da napreduje na svom putu ka pristupanju EU, s obzirom na sveobuhvatne napore u reformama, posebno u sektoru pravde, tokom proteklih godina i pozitivne ocjene Evropske komisije o njima.

– Albanija treba da učini napor u nekoliko oblasti, kako bi ispunila sve uslove postavljene u Zaključcima Savjeta. Napori takođe moraju biti učinjeni sa strane država članica koje trenutno pokazujuju sumnju u davanje zelenog svjetla Albaniji da otvori IGC, uz rad sa Albanijom na rješavanju njihovih zabrinutosti, navode poslanici.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve