Četvrtak, 8 Juna, 2023
Rubrika:

PORFIRIJA U SARAJEVU DOČEKAO I RATNI VOĐA ČETNIKA S GRBAVICE: Pop Vojo govorio kako je još uvijek željan ubijanja

''Sad sam u penziji, ali sam još uvijek dobro raspoložen za ubijanje ljudi. Ne žalim ni za čim, sve što sam učinio bila je božja zamisao'', podsjeća istraga.ba na riječi Čarkića izrečene prije sedam godina

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije juče je stigao u posjetu Sarajevu.

Svečano je dočekan u hramu Rođenja Presvete Bogorodice, a povod posjete je 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe mitropolita Hrizostoma.

U sabornoj crkvi u Sarajevu dočekao ga je mitropolit Hrizostom sa ostalim sveštenstvom. Prisutni su bili i pojedini lokalni službenici te veliki broj građana, javlja televizija Hayat.

Među onima koji su dočekali patrijarha Porfirija u Sarajevu u hramu Rođenja Presvete Bogorodice, bio je i četnički pop i komandant Vojislav Čarkić, poznatiji kao Pop Žućo. Riječ je o nekadašnjem komandantu četničke divizije od 1992. do 1995, podsjeća klix.ba, koji je bio stacioniran u sarajevskom naselju Grbavica.

Ovaj monstrum je blagosiljao oružje kojim se pucalo po Sarajlijama i terorizirao se grad, a i sam je učestovao u snajperisanju, prenosi Slobodna-bosna.ba.

„Blagoslovio sam oružje mog naroda da ih branim od balija“, kazao je Čarkić, penzionisani sveštenik, prije nekoliko godina u razgovoru za Al Jazeera English pežorativno oslovaljavajući muslimane, prenosi Danas.rs.

Mediji navode, pozivajući se na izjave svedoka, da je Čarkić po završetku rata vodio sahranu majke i brata Ratka Mladića. Svjedoci kažu, ukazuje portal, da je Mladić bio na sahrani uprkos tome što je tada bio bjegunac. Čarkić je, međutim, odbio da odgovori na to pitanje novinarke tokom intervjua 2016.

„Sad sam u penziji, ali sam još uvijek dobro raspoložen za ubijanje ljudi. Ne žalim ni za čim, sve što sam učinio bila je božja zamisao”, podsjeća i istraga.ba na riječi Čarkića izrečene prije sedam godina. „Što god sam uradio do sada, opet bih ponovio isto. Ali ako me pitate da li imam dušu, rekao bih da je nemam više“, kazao je tada Čarkić.

Opisujući svoju ulogu u ratu, naveo je da je „u ratu i uniformi, uvijek bio vojnik Hrista, ratnik srpskog naroda i autentični četnik“. Ne žali, kako je rekao, ni za čim što je radio u životu, jer je to od Boga“. Žali jedino, kako se navodi, što ne može ići da ratuje u Ukrajini.

U junu 2014. Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo postavila je na Vracama, naselju na ulazu u Sarajevo, na samoj granici između dva bosanskohercegovačka entiteta ploču u čast zločincu Ratku Mladiću i to u znak sjećanja na smotru dva vojna bataljona, koju je izvršio 1992.

Čarkić je, piše klix.ba, blagosiljao tu ploču i tom prilikom kazao kako su se 19.maja 1992. „okupili branioci takozvanog Srpskog Novog Sarajeva, a smotru izvršio general Mladić koji će sa činom vojvode ući u paneton srpskih vođa“.

U junu ove godine, podsjeća istraga.ba, RTRS je napravio TV prilog o, kako kažu, “živoj legendi” koja živi u Miljevićima, u Istočnom Novom Sarajevu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BMX
17.10.2021-14:06 14:06

“Sada sam penzionisan, ali sam još u raspoloženju da ubijam ljude” ;
“Blagoslovio sam oružje mog naroda da ih branim od balija”,
“U ratu i uniformi, uvijek sam bio vojnik Hrista, ratnik srpskog naroda i autentični četnik”… itd itd
Tako prica pop Zuca, Vojislav Carkic a tako bi pricali i radili vecina njih
Sramota, jad i bijeda Balkana …

JoleHR
17.10.2021-22:13 22:13

Takvih je puna SPC….sekta, a ne vjera…. svetosavlje, a ne pravoslavlje….sotona, a ne duhovni čovjek….vuk, a ne pastir. Uglavnom g…o sa dna kace punog g…..a zvana SPC.

Petar Milatovic
17.10.2021-22:35 22:35

O popu Žući dokumentarno sam pisao u knjzi na njeckom jeziku KOMMISSARE IN SOUTABE -Komunistische Spione in der SPC (Komesati u nantijama – komunusticki spijuni u SPC. Pop Zuca Čvrkić bio je u službi UDBE, imao je svoje kodno ime objavio sam faksimil njegovog udbaškog kartona, a kompletnu dlkumentaciju o svim špijunina dobio sam od Bulatovica koji je tada bio sef unutrasnjih poslova. Inače, ovu knjigu na njemačkom objavio he 2010. godine cuveni izdavac Gete u Frankfurtu

gagi
21.10.2021-16:48 16:48

Koje SMECE na jednom mjestu,bez izuzetka.