Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Poništite potjernicu za Haradinajem

Albanski zvaničnici pozivaju Interpol da preispita i poništi međunarodnu potjernicu za Ramušom Haradinajem po kojoj je on uhapšen u Francuskoj.

U pismu generalnom sekretaru Interpola Jurgenu Štoku, ministar unutrašnjih poslova Saimir Tahiri tvrdi da Haradinajevo hapšenje predstavlja kršenje osnovnih principa međunarodnog krivičnog pravosuđa i ljudskih prava, prenosi ATA.

On je naveo da je protiv Haradinaja Haški tribunal vodio istragu i sudski proces i utvrdio je da on nije kriv te da je suđenje dva puta jednoj osobi za iste optužbe suprotno pravnim principima i predstavlja presedan.

Prema njegovom mišljenju, postoji formalni i proceduralni problemi u ovom slučaju, jer se, kako navodi, prema potjernici, Haradinaj smatra državljaninom Državne Zajednice Srbija i Crna Gora koja je prestala da postoji 2006.

Takođe je podsjetio da je Haradinaj, već bio privođen u Sloveniji po istoj potjernici i da je ubrzo pušten pošto su je slovenački vlasti smatrale neprimjenljivom.

Slične argumnete iznijela je i zamjenica predsjednika albanskog Parlamenta Valentina Leskaj, koja je i predsjedavajuća delegacije Albanije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE)

Ona je u pismu Predsjedniku PSSE Pedru Argamuntu zatražila da Haradinaj bude oslobođen navodeći da ga je Haški tribunal već oslobodio po istim otpužbama i da hapšenje šteti dijalogu Beograda i Prištine.

Haradinaj, bivši vođa OVK i haški optuženik, prošle srijede uhapšen je na aerodromu u Bazel-Miluz, na francuskoj teritoriji.

Srbija ga traži zbog sumnje da je počinio zločine nad Srbima na Kosovu 1998. i 1999. godine koji nijesu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen.

U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađini 1998. i 1999.

Haradinaj će u francuskom pritvoru provesti najmanje 18 dana, a njegovo dalje zadržavanje zavisiće od odluke francuskog suda, koji će postupati u skladu sa svojim krivičnim normama i odredbama Evropske konvencije o ekstradiciji.

Francuski apelacioni sud je prošlog četvrtka je odlučio da će Haradinaj ostati u pritvoru sve dok Srbija ne uputi zvaničan zahtjev za izručenje, dok je srpsko Ministarstvo pravde najavilo da će to učiniti u što kraćem roku.

Izvor: Tanjug/B92

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve