Četvrtak, 21 Oktobra, 2021
Rubrika:

Političkim nasiljem u Srebrenici se nameće podobni Bošnjak

On je u četvrtak (16. septembra) razriješen dužnosti predsjednika Skupštine Opštine Srebrenica nakon što je podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv novinara Radio-televizije Repubike Srpske (RTRS) zbog negiranja genocida.

Ćamil Duraković, kojeg su odbornici u Skupštini opštine Srebrenica smijenili sa mjesta predsjednika te skupštine, kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je sve iznenadila bošnjačka podrška inicijativi srpskih stranaka za njegovu smjenu.

“Nismo mogli ni u snu zamisliti da će, kada srpske stranke iniciraju smjenu Bošnjaka, koji je prijavio nekoga za negiranje genocida, da će neki Bošnjak u roku od 15 minuta priču o genocidu svesti na tri godine mandata i prilike da sjedi na poziciji predsjednika Skupštine. Moramo vidjeti kako dalje nastupati”, kaže Duraković.

On je u četvrtak (16. septembra) razriješen dužnosti predsjednika Skupštine Opštine Srebrenica nakon što je podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv novinara Radio-televizije Repubike Srpske (RTRS) zbog negiranja genocida.

Na njegovo mjesto je postavljen Salko Tursunović, koji je na lokalnim izborima 2020. godine bio kandidat Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

Skupštinu Opštine Srebrenica čini 21 vijećnik. Bošnjaci imaju šest mandata, a Srbi 15 mandata.

Predstavnici srebreničkih Bošnjaka u Skupštini opštine tog grada, u kojem su julu 1995. godine srpske snage počinile genocid nad Bošnjacima, danas imaju šest odbornika.

Lista “Moja adresa: Srebrenica”, koju uz SBiH čine Stranka demokratske akcije (SDA) Savez za bolju budućnosti i Pokret demokratske akcije ima pet odbornika, a lista Demokratske fronte (DF)- Građanskog saveza jednog odbornika. Tih šest odbornika su Ćamil Duraković, Hamdija Fejzić, Salko Tursunović, Zulfo Salihović i Almir Dudić i Dželaludina Nukić.

RSE: Kako komentarišete da je Salko Tursunović izabran za novog predsjednika Skupštine opštine Srebrenica?

Duraković: Evo danas se ispostavilo da se jednim oblikom političkog nasilja nameće Bošnjacima koji to Bošnjak podoban da bi srpske stranke prihvatile njega na poziciji predsjednika. Evo nažalost mi smo napustili ovu sjednicu danas, naravno ne želimo svjedočiti političkom cirkusu koji su proveli, ali žalosna je činjenica da je jedan Bošnjak iz našeg Kluba, koji je jutros na sjednici Kluba glasao drugačije, a već na samoj sjednici postupio na način da smo nas pet izašli i zamjenik načelnika kao šesti on je ostao tamo i nažalost prihvatio da on bude taj koji će legitimno zastupati Bošnjake u Skupštini, ali Klub je još uvijek jedinstven.

RSE: Na koji način će dalje raditi odbornici bošnjačke nacionalnosti u Skupštini opštine Srebrenica?

Duraković: Mi ćemo večeras imati klub i razmotriti kako dalje. Tusunović nije dio kluba “Moja adresa: Srebrenica”, jer je ovo uradio samoinicijativno. Mi smo imali stav kao Bošnjaci koji smo dobili povjerenje građana da zastupaju njihove interese u Skupštini. On je to uradio samoinicijativno, nas pet je na drugoj strani. Kolege iz srpskih stranaka su odabrale podobne, a ne legitimne Bošnjake da sa njima sarađuju i vidjećemo kako ćemo dalje.

RSE: Vi ste smijenjeni sa pozicije predsjednika Skupštine Opštine Srebrenica. Kao razlog je navedeno to što ste podnijeli krivičnu prijavu protiv novinara Radio-televizije Republike Srpske zbog negiranja genocida Branimira Đuričića?

Duraković: To je jedna sveukupna kampanja od samog formiranja lokalne vlasti, dakle onoga momenata kada je mene Klub Koalicije „Moja adresa je Srebrenica“ i DF (Demokratska fronta) kada su me predložili na tu poziciju, već od tada je načelnik Opštine sa nekim odbornicima iz opozicionih stranaka negodovao moje postavljenje i od tada se vršila kampanja moje diskreditacije iz razloga što sam ja bio Bošnjak koji nije šutio na diskriminaciju unutar institucija ovog entiteta.

Na kraju je i sam Milorad Dodik (član Predsjedništva BiH ) dao izjavu nakon podnošenja moje krivične prijave protiv novinara Branimira Đuričića za negiranje genocida.

RSE: Šta se dešava sa krivičnom prijavom koju ste podnijeli protiv novinara RTRS?

Duraković: Ja sam dao izjavu, kod mene su bili istražitelji SIPE. Tužilaštvo će odrediti dalji tok istrage.

RSE: Koliko je ova situacija paradoksalna da ste smijenjeni Vi, kao podnosilac krivične prijave protiv osobe koja je negirala genocid, u gradu u kome se genocid desio?

Duraković: Ovo se svelo na lični interes osobe. Da su mene smijenili na pitanju vodovoda, mogao bih da razumijem činjenicu da neki drugi Bošnjak dođe i kaže biću ja. Ali, na temi genocida i prijavi negatora genocida da neki Bošnjak u roku od 15 minuta sjede na poziciju predsjednika Skupštine po uslovima Milorada Dodika i onih koji negiraju genocid je razočaravajuće.

Ja još uvijek sebi ne mogu doći da skontam šta je u glavi tog čovjeka, da je dostojanstvo naših žrtava dao za tri godine mandata. Tako to meni liči, a Srbi su to jedva dočekali na način da sada imaju legitimno uporište i pričaju kako su ispoštovali zakon time što su imenovali Bošnjaka na mjesto predsjednika Skupštine.

RSE: Može li se ovdje govoriti o predizbornoj kampanji za opšte izbore naredne godine?

Duraković: Ne vjerujem, ne znam. Znam da od konstituisanja lokalne vlasti se vodila ova kampanja da se ja smijenim, tako da to nije nešto što je tek postalo.

IzvorRSE

Najnovije

Uhapšen drugi osumnjičeni za oružanu pljačku u Nikšiću

Nikšićanin M. K. uhapšen je u Herceg Novom zbog sumnje da je učestvovao u oružanoj pljački u Nikšiću, tokom koje je ubijen radnik obezbjeđenja...

Medojević: Premijer ne može da okupi ni šest ministara, da se ne bruka i...

Država u rasulu. Premijer ne može da okupi ni šest ministara. Sve što vode vlasnici drugosrbijanskog tabloida "Vesti", ovako završi: propadne - napisao je...

Brajović: Ne gradi se građanska Crna Gora sa onim strukturama koje od svog osnivanja...

Politička kriza u Crnoj Gori je dostigla vrhunac, pa danas imamo Vladu koja je, od prvobitne podrške 41 poslanika, pa nakon toga podrške 14...

Koronavirus: Preminule četiri osobe, još 422 novooboljelih

Od posljedica koronavirusa su preminule još tri osobe iz Podgorice i jedna iz Bijelog Polja (1), od kojih je najmlađa imala 51, a najstarija...

Škerović pozvala 16 košarkašica za start kvalifikacija

Selektorka naše seniorske košarkaške reprezentacije Jelena Škerović računa na 16 košarkašica za početak kvalifikacija za Eurobasket. Naša selekcija u novembru će imati dva izazova, a...

Najčitanije

Povezano

SAD NAJAVLJUJU SANKCIJE: Sprema li se hapšenje Milorada Dodika?

“Sjedinjene Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za...

Marković: Dodikovo djelovanje priziva u sjećanje ono Mladićevo razvlačenje pameti

Piše: Tomislav Marković Okupilo se veselo društvance za stolom, raspalili po žestokom piću, raspojasali se i raspištoljili, pa udarili u lumperajku. Brzo su ih ophrvali dert,...

Dodik bi uskoro mogao završiti pred Sudom zbog ove rečenice

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, podigao je veliku prašinu u tamošnjoj javnosti. Prvo je napravio “dernek” u svom kabinetu, te je uz harmonikaše i pjesmu s...

Komšić o Dodiku: Lako je glumiti mangupa, ali posljedice mogu biti loše

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) bio je protiv svih tačaka na sjednici Predsjedništva u ponedjeljak, saopštio je novinarima nakon sjednice predsjedavajući...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve