Srijeda, 29 Novembra, 2023
Rubrika:

Počelo suđenje za ratna silovanja u logoru kod Zvornika

Zločini su se, prema optužnici, dogodili u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika i okoline.

U Sudu Bosne i Hercegovine u četvrtak je počelo suđenje Borislavu Gligoreviću, optuženom za silovanje počinjeno 1992. u Liplju kod Zvornika na istoku Bosne.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ga tereti da je kao pripadnik jedinice “Bijeli orlovi”, krajem maja i početkom juna 1992. godine u mjestu Liplje, opština Zvornik, sa drugim pripadnicima jedinice, upotrebom sile i prijetnji oružjem, silovao i seksualno zlostavljao tri žrtve bošnjačke nacionalnosti.

Prema navodima optužnice, jedinica u čijem je sastavu bio, nezakonito je zatvorila više stotina civila bošnjačke nacionalnosti, a tri žrtve su prisilno odvajane od ostalih zatvorenika, te odvođene u okolne objekte gdje su nad njima počinjeni zločini.

Zločini su se, prema optužnici, dogodili u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika i okoline.

Navode optužbe Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 24 svjedoka, među kojima i pet svjedoka i svjedokinja pod mjerama zaštite, dva stručna vještaka, kao i više od 70 materijalnih dokaza.

Granična policija Bosne i Hercegovine je Gligorevića uhapsila krajem maja 2023. godine na graničnom prelazu sa Srbijom.

Na području Zvornika, počinjeni su neki od najvećih zločina tokom rata u BiH.

Ubijeno je više od 400 stotine osoba na dvije lokacije, a tijela su naknadno pronađena u masovnim grobnicama.

Za ratne zločine na području ove opštine pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju proglašeni su krivim Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Mićo Stanišić, Stojan Župljanin.

I dalje se traga za oko 400 osoba nestalih s područja opštine Zvornik.

IzvorRSE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve