Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da su nova pravila proširenja EU koja predlaže Francuska nepotrebna, jer su filteri za zemlje kandidatkinje već sadržani u postojećem mehanizmu.

Andrej Plenković/N1

Na kongresu Evropske narodne partije (EPP) u Zagrebu Plenković je novinarima rekao da vjeruje da je cilj francuske inicijative da poboljša funkcionisanje EU, ali i dodao da Makronov predlog ne može da zaustavi proširenje Unije.

“Proširenje ima jasan pravni temelj, član 49. ugovora o EU koji kaže da svaka evropska država ako to zatraži može postati članica. Nema te politike, nema tog ‘non pejpera’, nema tog zaključka koji može derogirati to pravo koje evropske države imaju na temelju ugovora EU “, rekao je Plenković.

Po njegovim riječima pregovarački okvir koji se koristi za Crnu Goru i Srbiju već omogućuje suspenziju svakog poglavlja i vraćanje na privremeno zatvorena poglavlja gdje je uključen i koncept reverzibilnosti procesa koji predlaže francuski predsjednik Emanuel Makron.

“Već postojeći okvir ima niz mehanizama da se s vrlo preciznim filterima kontroliše i najsitniji korak u bilo kojem poglavlju, ili oko nekog političkog pitanja”, dodao je ukazavši da “treba praviti jasnu razliku između otvaranja pregovora i procesa pregovora koji slijedi”.

Plenković koji je i lider vladajuće Hrvatske demokratske stranke (HDZ) rekao je da je odluka da EU ne otvori pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom bila greška i da je “to stav i vlade i HDZ ali i pet šestina šefova država i vlada i cijele EPP”, najveće grupacije u Evropskom parlamentu.

On je “bizarnim” nazvao to što su liberalne i socijaldemokratske evropske vlade blokirale otvaranje pristupih pregovora dvije zemlje koje vode socijalisti, dok je cijela EPP bila za.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve