Hrvatski socijaldemokratski zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula kazao je da bi prvi dokaz solidarnosti prema zemljama Zapadnog Balkana bio da im se hitno omogući korišćenje EU fondova u borbi protiv koronavirusa.

Picula
Picula

„Ne smijemo zemlje zapadnog Balkana ostaviti da se same bore s ovom izvanrednom ljudskom i ekonomskom krizom koju je izazvao koronavirus. Njihovi zdravstveni sistemi su prečesto nedovoljno finansirani i nedostaju im zdravstveni radnici koji su napustili te zemlje. Zbog toga zapadni Balkan mora biti isključen iz novog režima ‘autorizacije izvoza zaštitne opreme’ u treće zemlje i mora im biti omogućeno da zaštitnu opremu nabavljaju u Europskoj uniji“, dodao je on.

Prema njegovim riječima, fleksibilizacija IPA pretpristupnih sredstava je nužna kako bi te zemlje imale na raspolaganju dovoljno novca za borbu protiv koronavirusa.

“Poput zemalja članica, zemlje zapadnog Balkana morale bi imati opciju preusmjeravanja nepotrošenog novca za kupovinu testova i zaštitne opreme, kao i za poduzimanje drugih mjera nužnih za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa. Baš uprkos trenutnim vanrednim okolnostima, proces proširenja mora se nastaviti pojačanom dinamikom koja je omogućena novom metodom pregovaranja. Pozdravljamo odluku nizozemskog parlamenta donesenu juče, kojom daju zeleno svjetlo EU da u najskorijem roku započne pregovore o pristupanju sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom“, poručio je Picula.

Podsjetimo, parlamentarna grupacija Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu zatražila je od Evropske komisije i zemalja članica Europske unije da uključe zemlje regije zapadnog Balkana u napore zauzdavanja pandemije koronavirusa u Europi.

EU bi kandidatima trebala da omogući da nepotrošena sredstva iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA mogu preusmjeriti u borbu protiv koronavirusa i da razmotri mogućnost da se mobilizuje dio sredstva drugih eksternih financijskih instrumenata.

Uz to, zemljama zapadnog Balkana trebalo bi biti omogućeno da kupuju medicinsku opremu, poput maski i respiratora, od zemalja članica.

Komentari

avatar