Srbiju i Sjevernu Makedoniju povezuje vizija za učlanjenjem u Evropsku uniju i ne postoji alternativa osim punopravnog članstva u EU, kazao je predsjednik Makedonije Stevo Pendarovski nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, gdje s enalazi u dvodnevnoj posjeti.

Stevo Pendarovski (Foto: Vesna Anđić/RFE/RL)

“Sem razlike oko kosovske nezavisnosti Srbija i Sjeverna Makedonija nemaju nijedno otvoreno pitanje u političkim odnosima. Moja poruka Skoplju: mi nemamo nikakve zahtjeve, mi smo valjda jedini koji ništa ne tražimo od vas”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka.

Pendarovski je podsjetio da je ovo njegova prva posjeta prijateljskoj Srbiji.

“Zaključili smo da su odnosi dobri i bez spornih tačaka. Naše zemlje povezuje vizija za učlanjenjem u Evropsku uniju. Stav Sjeverne Makedonjie je da ne postoji alternativa osim punopravnog članstva u EU”, kazao je predsjednik Sjeverne Makedonije.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, naglasio je da se nada da će se uz pomoć međunarodne zajednice i zapadnih prijatelja stvoriti uslovi za ozbiljan napredak i postizanje sporazuma.

“Rješenje mora da doprinese stabilnosti regiona i ne smije da zadire u suverenitet drugih država”, kazao je Pendarovski.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve