Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas u Rimu da će na inicijativu Italije biti održan vanredni sastanak savjeta ministara zemalja EU koji bi ponovo otvorio pitanje započinjanja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Stevo Pendarovski/MIA

„Italija je pokenula incijativu i ovih dana je prihvaćena. Biće održan vanredni samit Savjeta za opšte poslove EU, koji priprema glavni samit šefova država i vlada u Briselu, na kojem će se razgovarati samo o jednom pitanju – integraciji i počinjaju pristupnih pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije sa EU“, rekao je Pendarovski u video izjavi nakon sastanka sa italijanskim predsjednikom Serdjom Matarelom.

Kako je saopštio Kabinet predsjednika Sjeverne Makedonije koji je u zvaničnoj posjeti Rimu, Pendarovski se na tom sastanku zahvalio Italiji na stalnoj podršci te zemlje strateškim ciljevima Sjeverne Makedonije, članstvu u EU i NATO.

On je dodao da je integrisanje Sjeverne Makedonije i zemalja Zapadnog Balkana u interesu regionalne bezbjednosti i prosperiteta.

Sjeverna Makedonija, kako je rekao Pendarovski, nema drugu alternativu osim integracije u EU i nijesu prihvatljivi alternativni modeli za gradjenje odnosa zemalja Zapadnog Balkana sa Unijom, različiti od standarda koje su prošle sve zemlje članice EU kao kandidati.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments