Petak, 19 Jula, 2024
Rubrika:

Papa Franjo u Skoplju: Vaša zemlja je most između Istoka i Zapada

“Nadam se da će se ova integracija razviti pozitivno za cijeli region Zapadnog Balkana i da će se, zajedno sa integracijom, razvijati i poštovati različitosti i osnovna prava”, naglasio je papa Franjo

“Vaša zemlja je most između Istoka i Zapada i mjesto gdje se slivaju mnoge kulturne struje, gdje se ujedinjuju mnoge karakteristike ovog regiona”, rekao je poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo u obraćanju državnicima, diplomatskom koru i predstavnicima građanskog društva u vili predsjednika Sjeverne Makedonije u Skoplju.

Foto: Furkan Abdula/Anadolija

“Istorijska svjedočanstva iz njene vizantijske i otomanske prošlosti, monumentalne tvrđave na planinama i divni ikonostasi u starim crkvama, dokazuju hrišćansko prisustvo još od vremena apostola i izražavaju bogatu hiljadugodišnju kulturu koju je zemlja naslijedila”, dodao je papa.

Poglavar Rimokatoličke crkve doputovao je u jednodnevnu posjetu Sjevernoj Makedoniji u utorak, 7. maja, a na prijemu dobrodošlice u predsjedničkoj vili Vodno istakao je i važnost mirnog suživota brojnih nacija i religija na ovom prostoru koji se stvara decenijama.

“Ovo kulturno blago je samo ogledalo vašeg najcijenjenijeg i najvažnijeg nasljeđa – a to je multietnički i multireligijski sastav vašeg naroda, plod bogate istorije i kompleksnih odnosa u prošlim godinama. Ova mješavina etničkih i religioznih kultura i pripadnosti bila je razlog da se dođe do mirnog i trajnog suživota, u kome su zasebni identiteti mogli da se izraze i razvijaju a da ne budu negirani, ugnjetavani ili diskriminisani od drugih”, zaključio je.

Papa je istakao da su ove zasebne karakteristike od velikog značaja na putu ka što bržoj integraciji sa evropskim zemljama.

“Nadam se da će se ova integracija razviti pozitivno za cijeli region Zapadnog Balkana i da će se, zajedno sa integracijom, razvijati i poštovati različitosti i osnovna prava”, naglasio je.

Papa Franjo, koji boravi u jednodnevnoj zvaničnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji, susreo se sa šefom države Đorđem Ivanovim i sa premijerom Zoranom Zaevom i njihovim porodicama.

Nakon državničkog dijela posjete, uputio se u Spomen kuću Svete Majke Tereze, koja je rođena u Skoplju 1910. godine. Papa se pognutom glavom pomolio pred spomenikom Majke Tereze i položio cvijeće, a sa njim su bile četiri časne sestre koje pripadaju redu koji je Majka Tereza osnovala. U spomen kući papa se sastao sa predstavnicima vjerskih zajednica i grupom građana.

Poslije boravka u spomen kući Majke Tereze, papa se papamobilom uputio ka centralnom skopskom trgu Makedonija, gdje je služio misu kojoj su prisustvovale hiljade građana iz Sjeverne Makedonije i iz svih država u regionu i šire.

Za vrijeme papine posjete u Skoplju su na snazi do sada neviđene bezbjednosne mjere, stotine policajaca su na ulicama, a centar grada je zabranjen za saobraćaj. Vlada je proglasila neradan dan za državnu administraciju.

Posjeta od istorijskog značaja

Premijer Zoran Zaev najavio je posjetu pape kao istorijsku i naveo da za Sjevernu Makedoniju dolaze bolja vremena.

“Ta čast koju primamo, da je Sveti Otac upravo u našoj zemlji, biće shvaćena kao ohrabrenje da budemo bolji ljudi, da pomognemo sebi, da vidimo pozitivnu stranu, da izgradimo prijateljstvo i da održimo duh prijateljstva i da ohrabrujemo sve nas da dolaze bolja vremena. Za nas je ova posjeta afirmacija cijelom svijetu, ali i prilika da se pokažemo kao dobri domaćini”, rekao je Zaev.

Sjeverna Makedonija je 42. zemlja koju papa posjećuje od kako je 2013. ustoličen za poglavara Rimokatoličke crkve.

IzvorRSE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve