Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je poslije sastanka sa specijalnim izaslanikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Metjuom Palmerom da je zadovoljan sadržajem susreta ali nije otkrivao mnogo detalja. Rekao je da je razagovor bio “otvoren i iskren” ali da mu “pristojnost kao domaćina nalaže da javnosti ne otkriva baš sve”.

Metju Palmer, foto Vesna Anđić RFE

Predsjednik Srbije takođe je rekao i da očekuje da će uskoro, kako se izrazio, “za dva ili tri mjeseca”, biti nastavljen dijalog sa Prištinom.

“Želimo da dijalog bude ozbiljan i da vodi ka kompromisnom rješenju. Srbija je spremna za kompromis, ali nije i nikada neće biti spremna za ponižavanje sebe i svog naroda – i svog naroda na Kosovu i naroda u cjelini. Nikada nismo isticali bilo kakve ekstremne zahtjeve, niti ono što znamo da niko neće prihvatiti, zato smo pominjali kompromis”, rekao je Vučić.

Poručio je da “greše i oni među Albancima i u dijelu međunarodne zajednice koji smatraju da je moguće da se pritiskom Srbija natjera da prihvati bilo šta suprotno svojim nacionalnim interesima, jer je tako nešto nemoguće”.

Metju Palmer se na konferenciji za novinare obratio na srpskom a prva poruka bila je u vezi sa regionom.

Otvoreno je poručio da je odluka Evropske unije da ne dodijeli datum za početak pristupnih pregovora Sjevernoj Makedoniji i Albaniji “istorijska greška”.

“To je po našem mišljenju istorijska greška i loša poruka regionu”, rekao je Palmer poslije susreta sa Aleksandrom Vučićem u Predsjedništvu Srbije.

Naveo je da SAD žele evropsku perspektivu za Zapadni Balkan i da će raditi na tome da ubijede lidere EU u to prije samita u Zagrebu u maju sljedeće godine.

Odgovarajući na pitanje novinara Palmer je rekao je da je Srpska lista dobila podršku većine kosovskih Srba i da je time izborila pravo da bude predstavljena u vladi Kosova.

“Mislim da na Kosovu postoji prostor da se čuje mnogo različitih glasova, ali je važno i da se poštuju rezultati izbora”, poručio je on.

Palmer je naveo da je u razgovoru s kosovskim političarima i kandidatom za premijera Aljbinom Kurtijem, rekao da je važno da kosovski Srbi imaju priliku da se na Kosovu izraze i kroz politički proces.

Vučić pozvao Trampa da posjeti Srbiju

Predsjednik Srbije je poručio i da Srbija želi da intenzivira bilateralne odnose sa SAD.

“Koristim priliku da još jednom pozovem američkog predsjednika Donalda Trampa da posjeti Srbiju. Nijedan američki predsjednik od Džimija Kartera 1980. godine nije posjetio Srbiju i to bi bio snažan impuls razvoju naših odnosa”, rekao je Vučić.

Govoreći o odnosima sa SAD, Vučić je poručio da ne želi sukob sa, kako se izrazio, najvećom silom svijeta.

“Mi da ulazimo u sukobe sa Amerikom nećemo. Ja sam vam to rekao već bezbroj puta. Srbija da misli da može da pobijedi Ameriku i da se svađa sa Amerikom bi pokazala ne samo naivnost već i glupost, i meni ne pada na pamet da takvu politiku vodim. Zato ćemo sve probleme koje imamo umijeti da rješavamo na bilateralnom nivou štiteći svoje interese, ne podilazeći uvek najmoćnijoj sili svijeta, ali dobro razumijevajući dokle i šta možemo da učinimo i kako možemo da učinimo”, rekao je Vučić.

Posjeta Metjua Palmera Predsedništvu trajala je oko sat vremena. Prvo je održan tet-a-tet sastanak specijalnog izaslanika i predsjednika Srbije a potom i susret u širem sastavu kada su se sastanku priključili i ambasador SAD Entoni Godfri i direktor Kancelarije za Kosovo, Marko Đurić.

Palmer je došao u Beograd nakon što je prethodno posjetio Prištinu i Skoplje, gdje se sastao sa tamošnjim zvaničnicima.

Specijalni predstavnik državnog američkog državnog sektretara je 1. novembra u obraćaju studentima i članovima civilnog društva u Narodnoj biblioteci u Prištini rekao da Sjedinjene Države neće nametati rješenje Srbiji i Kosovu.

“Mi to ne možemo i nećemo uraditi. Nema konačnog rješenja dok Kosovo i Srbija ne postignu dogovor i dok ga ne potvrde oba parlamenta”, rekao je on i dodao da taj proces mora biti prioritet za sve građane Srbije i Kosova i sve lidere, uključujući i novu kosovsku vladu.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments