Odlazeći ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, optužio je Rusiju da pomaže Srbiji u nastojanjima da države povuku priznanje Kosova.

foto gov.me

Pacoli je u intervjuu za američki portal Axios.com, kazao da Rusija pomaže Srbiji u nastojanju da ubijedi afričke države da povuku diplomatsko priznanje Kosova. Kako prenose “Zeri”, američki portal u tekstu navodi da se Srbija žestoko protivi nezavisnosti Kosova i da je preduzela tajnu aktivnost da ubijedi druge zemlje da promijene kurs.

Cilj je, kako piše prištinski list, a prenosi Kosovo online, da ukupan broj zemalja koje priznaju Kosovo padne ispod 97, ili polovine članstva u UN. Posebno se ističe da je veliku buku nedavno izazvala izjava srpskog ministra spoljnih poslova da je Centralnoafrička Republika (CAR) povukla svoje priznanje Kosova.

Pacoli u intervju tvrdi da je to dio “kampanje” u kojoj Srbija sastavlja diplomatska pisma i pokušava da ubijedi zvaničnike da ih potpišu bez prolaska kroz procedure, često kroz “kriminalna djela”.

On je rekao da je Rusija, koja podržava Srbiju po pitanju Kosova, “očigledno” uključena u kampanju nepriznavanja Kosova. Rekao je da nije jasno da li ta pomoć uključuje olakšavanje plaćanja, ali naglasio je da Rusija ima sporazume o prodaji oružja i druge poslovne aktivnosti sa mnogim zemljama koje su ciljane u srpskoj kampanji.

Pacoli kaže da bi Kosovo moglo odustati od takse na srpsku robu “ako je Srbija voljna da sjedne i radi sa nama na osnovu neke uzajamnosti”.

“To znači poštovanje prethodnih sporazuma između naših zemalja i uzimanje u obzir postojanja Kosova kao države sa vlastitim granicama i ustavom. Kosovo želi da se tretira kao jednako za pregovaračkim stolom, a ne kao nepriznata država. S druge strane, Kosovo mora da shvati da ga Srbija neće priznati u potpunosti bez ičega zauzvrat”, poručio je Pacoli.

On je istakao da je najbolja strategija da se obje zemlje vrate za sto, te da Kosovo privremeno ukine takse u periodu od šest mjeseci, a da za to vrijeme dijalog bude intenziviran i da ih obnovi ukoliko nema konkretnih rezultata.

“U međuvremenu, Srbija mora da zaustavi svoju kampanju za nepriznavanje, što je protivno duhu dijaloga i Briselskom sporazumu iz 2013. godine”, kaže Pacoli.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments