Muškarac  na snimku sa ruskim obavještajcem Georgijem Klebanom, čije je objavljivanje 17. novembra pokrenulo aferu “Ruski špijun” je identifikovan kao srpski potpukovnik Z. K. potvrđeno je “Novostima”.

Takođe, ovo nije jedini snimak na kom je on akter, saznaje “Blic”.

Snimak je nastao decembra 2018. godine u Zemunu i nije jedini do kog su došle srpske obavještajne službe.

Po nezvaničnim saznanjima beogradskog lista, na tim snimcima Z. K. nije jedina osoba, nego je snimljeno više njih.

Snimak sa ruskim obavještajcem objavljen je 17. novembra na “Jutjubu”, a na njemu se vidi kako ruski obavještajac, identifikovan kao Georgij Kleban, dobija crvenu kesu od “srpskog visokog zvaničnika sa činom oficira”, a zauzvrat mu daje kesu u kojoj se nalazi koverta sa novcem.

Autentičnost snimka potvrdila je i BIA, a predsjednik Aleksandar Vučić je naložio Vojno-bezbjednosnoj agenciji da ispita cio slučaj. Tim povodom večeras je sazvana i sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Da je snimak autentičan, potvrdio je sinoć i načelnik Uprave za analitiku BIA Relja Željski, navodeći da je srpskim bezbjednosnim službama poznat identitet muškarca snimljenog sa Klebanom, kao i šta je bio predmet trgovine, ali nije želio da otkriva detalje.

Georgij Kleban u Beogradu je, kao pomoćnik vojnog atašea ruske ambasade boravio najvjerovatnije od 2016. godine do juna 2019. godine, kada je iznenada napustio tu poziciju. U periodu dok je bio na dužnosti u srpskoj prijestonici, Kleban je prisustovao i na nekoliko javnih događaja.

Željski je naveo i da je Kleban sada van Srbije.

“Ruski obavještajac se ponaša prirodno na ovom snimku, a trenutno je van teritorije Srbije. Ovakvi odnosi mogu da izgledaju ovako, a obavještajci mogu da budu veoma maštoviti. Ovo je jedan u nizu načina na koji rade pripadnici obavještajnih struktura i njihovih agenturnih pozicija, da ih tako nazovemo”, kazao je on juče gostujući na RTS-u.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve