Slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs i direktor policije Anton Travner podnijeli su ostavku u utorak zbog privođenja ministra privrede i potpredsjednika Vlade Zdravka Počivalšeka i nenajavljenih policijskih racija zbog sporne kupovine medicinskih ventilatora, za koje kažu da su politički motivisani, javljaju lokalni mediji, prenosi Reuters.

foto Rojters

Hojs je izjavio da je premijer Janez Janša prihvatio njegovu ostavku nakon što je policija rano u utorak izvršila pretres u kućama nekoliko vladinih zvaničnika koji su navodno povezani s kupovinom medicinskih ventilatora, saopštila je nacionalna novinska agencija (STA).

Govoreći u Ljubljani, Hojs je na konferenciji za novinare dodao da je i sam prihvatio ostavku generalnog direktora policije Antona Travnera.

Hojs je rekao da ni njemu ni Travneru nijesu unaprijed rekli o akcijama policije, a saznao je tek kasnije da je takođe izvršen pretres u domu slovenačkog ministra privrede i potpredsjednika vlade Zdravka Počivalšeku, nakon čega je Počivalšek priveden.

Hojs je rekao da vjeruje da su akcije politički motivisane i da je kao ministar prihvatio političku odgovornost.

“Teško ćete me uvjeriti da nije riječ o političkoj akciji, da nije riječ o tome da policija nije u službi građana, već u službi duboke države”, kazao je Hojs novinarima, prenijela je STA.

Portparolica istražnog ureda Maja Ciperle Adlešić rekla je Reutersu da je biro izvršio pretres kuća u vezi s istragom o kupovini medicinske opreme.

Počivalšek, čija je stranka lijevog centra članica Janšine vladajuće koalicije, pripada timu zaduženom za kupovinu medicinske opreme potrebne za liječenje COVID-19.

Privođenje slovenačkog ministra privrede i potpredsjednika vlade Zdravka Počivalšeka, prvog koalicionog partnera premijera Janeza Janše, potreslo je slovenačku političku scenu, a većina opozicije traži održavanje vanrednih izbora ili glasanje o povjerenju Vladi.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve