Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

Osmani: Kosovo u potpunosti sprovelo sporazume iz Brisela, EU da izvrši pritisak na Srbiju

Kosovo je sprovelo u potpunosti sporazume potpisane u Briselu, koje je Srbija ignorisala i još uvijek ne uspijeva da sprovede, rekla je Osmani

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani reagovala je na zahtjev Evropske unije da Kosovo i Srbija smire tenzije povodom novonastale situacije na sjeveru Kosova zbog uvođenja reciprociteta.

Osmani je sinoć na Fejsbuku napisala da je Srbija ta koja krši sporazume iz Brisela, ne Kosovo.

“Kosovo je sprovelo u potpunosti sporazume potpisane u Briselu, koje je Srbija ignorisala i još uvijek ne uspijeva da sprovede. Reciprocitet po pitanju registarskih tablica ne može se smatrati kao akcija koja je pristrasna i koja je proizvela tenzije, već je to bilo djelovanje u skladu sa potpisanim sporazumom u Briselu. Poštovanje tog dogovora bi trebalo da traži i Evropska unija. Srbija je ta koja se od 2016. ponaša ‘jednostrano’ i ne poštuje potpisane sporazume”, napisala je Osmani.

Osmani navodi da Srbija preduzima mjere suprotne od onog što je dogovoreno u Briselu.

“Stvara nelegalne srpske strukture na Kosovu, finansira ih i one rade po nalogu države Srbije, time ugrožavaju bezbjednost građana i stabilnost regiona. Srbija, po nepromijenjenom receptu iz prošlosti, koristi svoje institucije da ugrozi našu zemlju”, piše Osmani.

Kosovska predsjednica smatra da nijedna akcija Srbije neće zaustaviti odlučnost Kosova da djela u skladu sa međunarodnim obavezama za dobrobit svih građana bez obzira na etničku pripadnost.

“Odluka kosovske vlade da sprovede reciprocitet sa Srbijom donijeta je zbog isteka roka sporazuma o slobodi kretanja dvije zemlje. Shodno tome, odlukom vlade se obezbjeđuje jednak tretman i slobodno kretanje građana obje zemlje. Odluka je donijeta i sprovedena na svim graničnim prelazima, osim na dva prelaza na sjeveru, gdje lokalne Srbe zloupotrebljava tamošnja srpska vlast i nelegalne strukture”, tvrdi Osmani.

Ona je pozvala Evropsku uniju da reaguje, kako kaže, na provokacije Srbije.

“Pozivam Evropsku uniju da izvrši pritisak na Vladu Srbije da hitno prekine provokacije protiv Kosova i zloupotrebe u političke svrhe građana Kosova. Destabilizujuća politika Srbije na Kosovu i regionu i njihovi hegemonistički ciljevi tzv. ′′ srpskog sveta ′′ su povratak njihovoj politici 90-ih, koja je uzela mnogo žrtava u našem regionu”, napisala je Osmani na Fejsbuku.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve