Petak, 22 Septembra, 2023
Rubrika:

Osmani nakon sastanka sa Vučićem: Kosovo spremno za nove izbore na sjeveru zemlje

Razgovori su obavljeni u sklopu međunarodnih napora za smirivanje krize na sjevernom Kosovu, koja je u ponedjeljak prerasla u nasilje, pri čemu je povrijeđeno 30 pripadnika mirovnih snaga NATO-a i 52 demonstranta srpske nacionalnosti

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u četvrtak da je njena zemlja spremna održati nove izbore na sjeveru Kosova.

To je rekla novinarima nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, njemačkim kancelarom Olafom Šolcom i visokim predstavnikom Evropske unije za vanjsku politiku Džozepom Boreljom na marginama samita u Moldaviji, prenosi ojters.

Razgovori su obavljeni u sklopu međunarodnih napora za smirivanje krize na sjevernom Kosovu, koja je u ponedjeljak prerasla u nasilje, pri čemu je povrijeđeno 30 pripadnika mirovnih snaga NATO-a i 52 demonstranta srpske nacionalnosti.

“Razjasniti izborna pravila” 

Makron je ranije rekao da su evropski zvaničnici zatražili da izborna pravila za naredne izbore budu razjašnjena, prenosi Tanjug.

“U potpunosti podržavamo sve povrijeđene, prije svega vojnike NATO-a. Pozvali smo obje strane da što prije budu organizirani novi izbori u četiri opštine [na sjeveru Kosova] i da na njima učestvuju predstavnici srpske nacionalnosti”, kazao je Makron novinarima, prenosi Beta.

Prenio je da su se Vučić i Osmani saglasili da će u narednim sedmicama biti ”jasnih odluka” u vezi sa situacijom na sjeveru Kosova.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve