Subota, 3 Juna, 2023
Rubrika:

Osmani i Kurti traže kažnjavanje odgovornih za ratne zločine na Kosovu

U akcija srpskih policijskih i vojnih snaga, u selu Velika Kruša na zapadu Kosova, od 25. do 27. marta 1999. godine ubijena je 241 osoba. Među njima je bilo sedmero djece i pet žena, dok je preživjelo 25 osoba

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u nedjelju, 26. marta, da ratni zločini nikada ne zastarijevaju i da će Kosovo nastaviti inisitirati na kažnjavanju odgovornih za zločine nad Albancima u selu Velika Kruša, u opštini Orahovac.

U akcija srpskih policijskih i vojnih snaga, u selu Velika Kruša na zapadu Kosova, od 25. do 27. marta 1999. godine ubijena je 241 osoba. Među njima je bilo sedmero djece i pet žena, dok je preživjelo 25 osoba.

Na obilježavanju godišnjice zločina u tom selu, Osmani je kazala da su “rane još svježe”. Naglasila je da ni nakon 24 godine nije razjašnjena sudbina 64 stanovnika Velike Kruše, koji se nalaze na popisu “nasilno nestalih”.

“Ratni zločini nikada ne zastarijevaju, kao ni genocid koji je bio usmjeren na istrjebljenje albanskog naroda. Stoga, danas i zauvijek, nećemo prestati zahtijevati da se počinitelji privedu pravdi”, kazala je Osmani.

Naglasila je da je Kosovo vodilo oslobodilački rat, dok je Srbija, kako je kazala, “počinila genocid nad našim narodom”.

Selo Velika Kruša posjetio je i premijer Kosova Aljbin Kurti koji je položio cvijeće na spomen obilježju žrtvama zločina.

Kurti je kazao da je sudbina nestalih prioritet kosovske Vlade. Naglasio je, takođe, da Srbija nastavlja “negirati zločine” počinjene na Kosovu, ističući da je, uz ostalo, potrebno otvoriti arhive u Beogradu i pronaći nove masovne grobnice.

“No, poznato je da je to nailazilo na mnoge prepreke u Srbiji, gdje je u pet grobnica proteklih godina otkriveno blizu 1.000 tijela Albanaca. Naravno, mislimo da ima i drugih, ali istraživanje nikada nije bilo lako”, rekao je Kurti.

U ratu na Kosovu, od 1998. do 1999. godine, ubijeno je više od 13.000 civila. Više od 1.600 osoba do danas se vode kao nestale, a riječ je većinom o Albancima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve