Utorak, 5 Jula, 2022
Rubrika:

Olenik: U Crnoj Gori istraga ljudi povezanih sa slučajevima Pahomije i Kačavenda

''U ovom trenutku znamo da je jedno svešteno lice, koje je i samo bilo žrtva, a kasnije bilo umiješano u vršenje krivičnih dijela sa maloljetnicima u Srbiji, aktivno svešteno lice na teritoriji Crne Gore'', rekao je Olenik.

Istraga koju je nedavno pokrenulo tužilaštvo Crne Gore zbog navodnog prikrivanja pedofilije odnosi se na ljude koji su nakon postupaka protiv vladika Pahomija i Kačavende prešli u Crnu Goru, a nisu bili procesuirani u Srbiji, izjavio je advokat Aleksandar Olenik.

“Negdje se može osnovano sumnjati da su svi oni prebačeni u Crnu Goru radi zaštite”, rekao je Olenik u emisiji Iza vijesti na N1.

Kako je rekao, radi se o sveštenim licima koja su direktno učestvovala ili u prikrivanju, ili u vršenju krivičnog djela obljube.

“U ovom trenutku znamo da je jedno svešteno lice, koje je i samo bilo žrtva, a kasnije bilo umiješano u vršenje krivičnih dijela sa maloljetnicima u Srbiji, aktivno svešteno lice na teritoriji Crne Gore”, rekao je Olenik.

Žrtve su, kako je kazao, bila djeca koja su “predata na staranje uz veliko povjerenje SPC, a to povjerenje je izdano”.

On objašnjava da je crnogorsko tužilaštvo reagovalo kada je njegov klijent, bivši đakon Bojan Jovanović, poslao toj instituciji knjigu koju je objavio o navodnoj pedofiliji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Olenik tvrdi da je mitropolit Joanikije svojevremeno bio nadležan da vodi internu istragu u okviru Crkve.

“Ono što mi znamo je da je on saslušao 40 sveštenika i dobio nekoliko filmova. Jedan od njih je bio u medijima, ne bih da ga prepričavam”, kazao je advokat i dodao da te izjave i filmove Joanikije nikada nije predao ni jednom tužilaštvu.

Više državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je izviđaj protiv Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve i mitropolita Joanikija, zbog navodnog prikrivanja pedofilije, a povodom prijave nevladine organizacije Montenegro International.

Mitropolija crnogorsko-primorska reagovala je na vijesti o istrazi saopštenjem u kom je odbacila optužbe i nazvala ih pokušajem demonizacije Srpske pravoslavne crkve.

Olenik kaže da je to “potpuno suludo” i optužuje Crkvu da “sebe postavlja iznad države, zakona, Ustava”.

Normalan odgovor bio bi da se stave na raspolaganju tužilaštvu, a ovdje Crkva postavlja sebe kao državu u državi, pokušavaju od sebe kao organizacije da naprave žrtvu i da tako u startu dezavuišu bilo kakav postupak, rekao je on.

“Predsjednik daje prostor Crkvi da se ponaša kao stranka”

Na pitanje da li nedavni sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa patrijarhom Porfirijem ukazuje da će SPC podržati uvođenje sankcija Rusiji, on kaže da je to “par ekselans političko pitanje” koje nema veze sa Crkvom.

Olenik pita zašto se predsjednik sekularne države konsultuje sa poglavarom jedne crkve, makar ona bila i najveća.

“Time predsjednik daje prostor Crkvi da se bavi politikom i ponaša kao politička stranka”, kaže Olenik, koji je na prethodnim izborima izabran za poslanika na listi Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani.

On je ocijenio da će zbog izdvajanja za SPC iz budžeta, Crkva promijeniti mišljenje svaki put kad ga promjeni predsjednik.

Govoreći o uvođenju sankcija Rusiji, kaže da je okretanje Moskvi “nezamislivo” čak i za Srpsku naprednu stranku ili Srpsku radikalnu stranku, jer je pala “nova gvozdena zavjesa” na granicama Rusije i Belorusije.

Čak i da sad stane rat, narednih 20 godina politika je determinisana – ili ste na Zapadu ili ste “u gulagu kod ratnog zločinca” Vladimira Putina, kazao je Olenik.

“Ne vidim kako bi bilo moguće da ne uvedemo sankcije. Da budemo izolovani kao Kuba pored Amerike?” upitao je.

Na pitanje o tome što je predsjednik Vučić prokomentarisao mogućnost podizanja optužnice u Hrvatskoj protiv njega zbog “podsticanja na agresiju”, da je ponosan što “nije nikog ubio”, Olenik kratko kaže: “To je klasičan radikalski odgovor, Šešeljeva škola”.

 

 

IzvorN1

Najnovije

Intenzivirati saradnju na evropskom putu Crne Gore i San Marina

Privredna komora organizovala je 5. jula poslovne razgovore Crna Gora-San Marino, u kojim su učestvovali predsjednik Države Milo Đukanović, kapetani regenti Oscar Mina i Paolo Rondelli, te predstavnici...

Ronaldov menadžer razgovarao sa predsjednikom Barse

Nije isključeno da se Kristijano Ronaldo vrati u Španiju. Prema pisanju Asa, Portugalac bi karijeru mogao da nastavi u Barseloni. Naime, Ronaldov menadžer Žorž Mendeš sastao...

Uhapšen zbog prijetnji ubistvom i samoubistvom

Državna tužiteljka Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju, Danijela Đuković je, nakon saslušanja, odredila zadržavanje u trajanju do 72 h osumnjičenom (R.B.), zbog postojanja osnova sumnje...

Tri posade gasile požar kod Dječije bolnice

Ublizini Dječije bolnice u Podgorici danas je oko 14.11 časova došlo do požara, saopštili su iz Službe zaštite i spašavanja. Kako je saopšteno, na prijavljenu...

Samardžić povukao kandidaturu za sudiju Ustavnog suda

Saša Samardžić povukao je kandidaturu za sudiju Ustavnog suda Crne Gore, saopšteno je danas iz parlamenta. Konsultativno saslušanje Samardžića trebalo je da bude obavljeno sjutra,...

Najčitanije

Povezano

Olenik: Crkva Srbije prikazuje sebe kao nekažnjivu, bez pritiska javnosti SPC neće promijeniti ništa

Slučaj pedofilije nad osmoro djece za koju se sumnjiči Crkva Srbije je klasičan slučaj kakav postoji širom Evrope i Sjeverne Amerike, kazao je advokat...

Olenik o pedofiliji u SPC: Crnogorsko tužilaštvo ispituje osam slučajeva zlostavljanja djece

Da li je zaista nekoga iznenadio odgovor Crkve Srbije na to što je Više tužilaštvo u Podgorici pokrenulo postupak protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i mitropolita...

Advokat žrtava u postupku protiv SPC za pedofiliju: ”Crkva izjavama vrši pritisak na tužilaštvo”

Ne stišavaju se reakcije javnosti na potez Višeg državnog tužilaštva u Podgorici koje je pokrenulo postupak protiv Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i...

Olenik: Tužilaštvo pokrenulo krivični postupak protiv MCP, postoji sumnja da je Joanikije zaštitio pedofile

Crnogorsko tužilaštvo pokrenulo je krivični postupak protiv Mitropolije crnogorsko – primorske i mitropolita Joanikija, kazao je za Gradsku TV advokat Aleksandar Olenik. On je kazao...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve