Četvrtak, 21 Oktobra, 2021
Rubrika:

Olenik: Nema spavanja, Vučić se uplašio masovnih protesta, pokušaće opet da usvoji zakon

Prema riječima Aleksandra Olenika, plan da se munjevito završi fingiranje javne rasprave u sjenci još jednog vikend rata na Kosovu je propao, pa se nije moglo preći na još brže usvajanje metodom ''na zvonce'' u Skupštini.

Na osnovu brzinskog pojavljivanja predloga zakona o policiji, njegovog još bržeg povlačenja, te tajne o autorima i nebuloznog objašnjenja o povlačenju, neobuloznog čak i za ministra policije, Aleksandra Vulina, može se izvesti više zaključaka. Autori ovog predloga se, sa razlogom, stide njegovog sadržaja te se kriju – komentariše za Danas advokat Aleksandar Olenik, povlačenje Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima iz procedure usvajanja.

Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima povučen je danas, zbog, kako je objasnio ministar unutrašnjih poslova, molbe predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Naime, Aleksandar Vulin saopštio je da je povučen Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima sljedećim riječima: „Predsjednik Vučić me je zamolio da Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima povučem iz procedure. Predsjednička se ne poriče, i ja ću to uraditi“.

Vulin je istakao da je to njegov lični poraz i da će snositi njegove posljedice, ali da će nastaviti da se bori za bezbjednu Srbiju „uprkos agentima i njihovim finansijerima“.

Potom je spomenuo „krv na ulicama“.

– Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima je povučen, moraćete potražiti neki drugi razlog za krv na ulicama Beograda – rekao je Vulin.

Prema riječima Aleksandra Olenika, plan da se munjevito završi fingiranje javne rasprave u sjenci još jednog vikend rata na Kosovu je propao, pa se nije moglo preći na još brže usvajanje metodom ’na zvonce’ u Skupštini. Mnogo bitnije je uočiti, i to posebnog iz Vulinovog nemuštog obrazloženja gdje se pominje ’’kotrljanje glava’’, da smo od Kineza i Rusa, pored skupih kredita i najgore korupcije, uvezli i patentiran metod razbijanja svake organizovane opozicije, koji počinje sveoštim snimanjem i praćenjem svih građana, a završava se fizičkim obračunima, trovanjem i ubistvima političkih neprijatelja – kaže Olenik.

Kako dodaje, „drug Putin i brat Si su već napravili više vrsta privatnih policija i vojski raznih vrsta plaćenika koje se na sve načine obračunavaju sa opozicijom, i sve po zakonu, naravno“.

– Pravljenje sličnih državno-partijskih falangi koje će biti zaštićene od suda i progona je jedini cilj ovakvog zakona. Vučić je svjestan da su mogući neokontrolisani masovni protesti, te je u pitanju početak pravne pripreme za represiju masovnog karaktera prema svim građanima a posebno prema političkoj opoziciji, ne personalnoj, i to prevashodno onoj koja se otvoreno zalaže za Srbiju na zapadu, za pristupanje NATO i EU. Ovo povlačenje predloga zakona ne smije nikoga da uspava, jer će se iskoristiti prvi zgodan trenutak da se ovakav zakon donese. Pitanje je samo koji će se zgodan momenat izabrati – zaključuje naš sagovornik.

Podsjetimo, namjera usvajanja novog zakona o policiji uznemirila je veliki dio javnosti, jer bi se njime omogućilo policiji da primjenjuje silu nad građanima bez gotovo ikakve odgovornosti a po nahođenju i interesima aktuelnog režima.

Režim Aleksandra Vučić pokazao je u nekoliko navrata u prethodnim godinama da se ne ustručava da primjeni silu nad građanima samo zato što su se usudili da protestuju zbog načina na koji predsjednik države izvršava svoje dužnosti i funkciju.

Osnovne odlike povučenog nacrta zakona o policiji su slobodno snimanje građana na javnom prostoru uz obradu biometrijskih podataka detektovanog lika, potom zabrana objavljivanja podataka o identitetu službenog lica, koje bi građani prepoznali kao nasilnike, upotreba pojma „policija“, kao i niz dodatnih ovlašćenja ministra i smanjenje javnosti rada.

Identitet policajaca, da je usvojen ovaj zakon, ne bi više bio istaknut imenom i prezimenom, već kombinacijom brojeva i slova, snimci nasilja nad novinarima i građanima na kojima se prikazuje brutalnost policijskih službenika, kakvoj su građani Srbije svjedočili, recimo, tokom prošlogodišnjih junskih demonstracija, ne bi smjeli tek tako da se objavljuju, pogotovo ukoliko se identitet službenog lica prepoznaje, a praćenje građana, kritičkih novinara i ostalih javnih radnika putem kamera bilo bi potpuno legalno.

Kako je izvjestila Nova.rs, Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima u svom Članu 118 predviđa „upotrebu sredstava prinude prema grupi lica“ gdje se navodi da je službeno lice ovlašćeno da izda naređenje grupi ljudi da se raziđe ako su se protivpravno okupili, ili se protivpravno ponaša ili svojim ponašanjem može da izazove nasilјe ili narušavanje javnog reda i mira.

Ukoliko se grupa ne raziđe, dalje se objašnjava u nacrtu, mogu se upotrebiti sljedeća sredstva prinude: fizička snaga, raspršivač sa nadražujućim sredstvom, elektromagnetna sredstva, službena palica, specijalna vozila, službeni psi i konji, uređaji za izbacivanje mlazeva vode, uređaji za emitovanje zvučnih talasa, hemijska sredstva i sredstva za privremeno onesposobljavanje lica.

Aleksandar Vulin je u današnjem saopštenju u kojem saopštava javnosti da je sporni nacrt zakona, koji prema ocjenama dijela stručne javnosti u potpunosti preslikava situaciju u Bjelorusiji i Rusiji, gdje su pobunjeni građani naveliko fizički stradali od sile tamošnjih diktatorskih režima, povučen, rekao i sljedeće: „Obaveštajnim radom došli smo do informacija da je nekoliko stranih zapadnih obaveštajnih službi preko svoje agenturne mreže u medijima, nevladinim organizacijama i političkim partijama izvršilo medijsku pripremu za organizaciju nasilnih protesta koji za cilj imaju destabilizaciju Srbije. Njima srpske glave nisu bitne i spremni su da ih bacaju u besmislenim sukobima“.

Da li je Vulin ovom izjavom posredno potvrdio da je novi zakon bio namenjen da legalizuje autokratiju i policijsko nasilje nad demonstrantima koji bi na ulicama tražili smenu njegovog režima, podložno je interpretaciji.

Najnovije

Odluka Vlade: Razriješen Aleksandar Damjanović

Aleksandar Damjanović, v.d direktora Uprave prihoda i carina, razriješen je danas na elektronskoj sjednici Vlade Crne Gore, saznaje Portal RTCG. Damjanović je na toj poziciji...

Stijović sa proizvođačima mlijeka: Do Nove godine obezbijedićemo podršku od tri centa za proizvodnju...

Proizvođači mlijeka na sastanku sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandrom Stijovićem, istakli su da je zbog povećanja imputa proizvodnje ova godina vrlo teška...

Opština Bar: Dobra saradnja podijeljena sa učesnicima Dunavske konferencije o vodama

Međunarodna asocijacija udruženja vodovodnih društava u slivu rijeke Dunav – IAWD, sa sjedištem u Beču, organizovala je godišnju konferenciju iz sektora voda – Dunavska...

Bečić: Svako ko se protivi dogovoru unutar ove parlamentarne većine je za povratak na...

Izvještaj Evopske komisije jasno ukazuje na potrebu kadrovskog jačanja Vlade, razdvajanja obimnih ministarstava i stabilnosti parlamentarne većine, kako bi nastavili reformske procese, napisao je...

Žrijeb grupa za SP u Kataru 1. aprila

Žrijeb grupa za Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru sljedeće godine biće održan 1. aprila 2022. Grupe će tako biti određene samo dan nakon kongresa FIFA,...

Najčitanije

Povezano

Olenik: Novi Bajdenovi potezi spriječiće štetočinsko djelovanje Putina na Balkanu

Samo Rusiji odgovara nestabilnost i manje ili više kontrolisani sukobi u regionu, jer samo tako može da ima neku ulogu i uticaj. U uređenim...

Olenik: Dveri će odgovarati zbog lažnog prijavljivanja Nenada Čanka

Advokat i građanski aktivista Aleksandar Olenik prokomentarisao je na svojoj fejsbuk stranici današnju krivičnu prijavu koju su predstavnici pokreta Dveri podnijeli protiv lidera LSV...

Olenik: Cetinje pokazalo na djelu dogovor i koordinaciju Vučića i Đilasa

Beogradski advokat Aleksandar Olenik oglasio se na Twitteru. -Cetinje je pokazalo kako je od svih lažnih priča o dogovoru Vučića i Mila, na djelu samo...

Intelektualci jednoglasni: Cetinje je antifašistička prijestonica Evrope

Mnoge poznate ličnosti, intelektualci iz regiona komentarisali su juče dešavanja na Cetinju. Svi su složni u jednom da je Cetinje postalo prava antifastička prijestonica...

Komentari

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Duda
24.09.2021-11:48 11:48

Ne plasi se Vucic, pogreno napisano, uplasio se vas mafijas djukanovic. Dzaba vam je sto svirate za male pare, nema straha kod lava Vucica.

Ha20
24.09.2021-14:26 14:26
Reply to  Duda

Javlja se jos jedna Vuckova podrepna musica i izigrava lava iza tastature…………….

pero
24.09.2021-15:05 15:05
Reply to  Duda

Ne DIPR!