Srijeda, 27 Septembra, 2023
Rubrika:

Oko 500 turskih vojnika stiže na Kosovo

Oko 500 pripadnika turske 65. pješadijske brigade činiće najveći dio NATO pojačanja

Pojačanja NATO-a počela su da stižu na Kosovo u ponedeljak (5. juna 2023. godine), nakon ničim izazvanog i neprihvatljivog nasilja u kojem je 30 mirovnih snaga KFOR-a povrijeđeno u sukobima prošle nedjelje, saopšteno je iz NATO.

Oko 500 pripadnika turske 65. pješadijske brigade činiće najveći dio NATO pojačanja. Turski bataljon će u početku biti stacioniran u kampu Sultan Murat, a na Kosovu će biti raspoređen koliko god bude potrebno. Dodatni bataljon rezervnih snaga NATO-a takođe je stavljen u stanje pripravnosti koji će biti raspoređen ako bude potrebno.

Poslije razgovora sa predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Istanbulu u nedjelju, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zahvalio je Turskoj na slanju pojačanja na Kosovo.

-Turska je važan i veoma cijenjen saveznik, koji daje ključni doprinos NATO-u. To uključuje trupe za našu mirovnu misiju na Kosovu, što je još važnije sada, kada su tenzije velike. Zahvaljujem Turskoj što je poslala pojačanje na sjever Kosova, poslije nedavnih nemira – rekao je Stoltenberg.

Na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a u Oslu prošle nedjelje, generalni sekretar je kazao da je poruka i Beogradu i Prištini da moraju da se angažuju u dobroj vjeri u dijalogu koji vodi EU, te da je to jedini put ka miru.

NATO vodi mirovnu operaciju na Kosovu od 1999. godine kao podršku međunarodnim naporima za izgradnju stabilnosti u regionu. Misija KFOR-a je da održava bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. KFOR se trenutno sastoji od preko 4.200 vojnika koje doprinosi 27 NATO saveznika i partnera.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve