Nedjelja, 1 Oktobra, 2023
Rubrika:

Novo oružje Vojske Srbije: Nosač aviona u Petrovcu na Mlavi

Zašto Nebojša Zelenović, bivši gradonačelnik Šapca, nekada jedinog grada bez Srpske napredne stranke na vlasti, smatra da Srbija treba ratnu mornaricu.

Piše: Nenad Kulačin (balkans.aljazeera.net)

Na kraju ovakvog naslova trebalo bi staviti onog “smajlića” koji umire od smeha, ali i u ova teška vremena u Srbiji se nađe i vremena i načina da se pukne od smeha. Ovoga puta tema je bila, ni manje ni više, ratna mornarica.

O čemu se, zapravo, radi? Usred situacije kada se država suočava sa dve veoma teške odluke koje mora da donese po pitanju sporazuma sa Kosovom i uvođenjem sankcija Rusiji, vaskolika javnost, kako na društvenim mrežama, tako i u medijima, pozabavila se idejom Nebojše Zelenoviča, bivšeg gradonačelnika Šapca, nekada jedinog grada u Srbiji bez Srpske napredne stranke na vlasti, o potrebi da Srbija ima ratnu mornaricu.

Od ismijavanja do ozbiljnih primjedbi

“Imajući u vidu značaj pitanja migracija za Evropu, nerazumno je da najveća zemlja u regionu [Srbija] nema ratnu mornaricu koja bi doprinela stabilnosti Sredozemnog mora. Trebalo bi da budu utvrđeni strateški ciljevi sa zemljama Kvinte, Evropske unije i jadranskim državama. Pitanje vojno-pomorske baze može da se reši međunarodnim javno-pravnim ugovorom o najmu, a najpogodnija lokacija bi bila određena sporazumom svih ovih država”, rekao je Zelenović u jednom intervjuu. Prema njegovim rečima, nedopustivo je biti vojno neutralna zemlja u svetlu svetskih dešavanja.

Ovo je pokrenulo lavinu zanimljivih komentara, koji su išli od ismejavanja do ozbiljnih primedbi Zelenovićevih koalicionih partnera. Kada je reč o ovim drugim, a vratićemo se i na one smešne, kopredsednik Zelenovićeve stranke Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta, odnosno njegov Ekološki ustanak, koji je deo stranke Zajedno, zasmetao je stav da Srbija ne sme da ostane vojno neutralna i apsolutno se ne slaže da se Srbija svrsta uz bilo koji vojni savez. Uz poruku “Ko želi u NATO, srećan mu put”, Ekološki ustanak jasno stavlja do znanja da je za Srbiju jedino rešenje da bude vojno neutralna.

Kada je reč o društvenim mrežama, priča je otišla u drugom pravcu. Prvi srpski nosač aviona zvaće se “Zoran Đinđić” i biće stacioniran u Petrovcu na Mlavi, a nuklearna podmornica u dubinama reke Save kod Šapca, samo su neki od njih. Nije se zaboravila ni ona čuvena pesma “Sve bi seke ljubile mornare”, kao ni desetine mimova sa podelom admiralskih funkcija. Zanimljiva je i ideja da se srpska ratna mornarica udruži sa crnogorskim svemirskim programom i na taj način očisti otpad sa srpskih i crnogorskih reka koji bi poslali u orbitu.

Malo ko bi krenuo u kampanju za NATO

Priča je, međutim, malo prenaduvana i pre svega se tiče ideje da u regionu konačno mora da bude postignut mirovni sporazum kako bi jedne na druge gledali kao na dobre komšije, a ne kao potencijalne neprijatelje. Taj mirovni sporazum bi podrazumevao učešće svih država Zapadnog Balkana, odnosno entiteta, kako ih naziva Zelenović u svom predlogu. Bez tog sporazuma autor ideje vidi neracionalnu i nerealnu trku u naoružanju koja je prisutna ne samo u regionu, već u celom svetu. U tom sporazumu bi morala da učestvuje i Hrvatska, zbog situacije u Bosni i Hercegovini, kao i zemlje Kvinte, koje bi garantovale sprovođenje tog mirovnog sporazuma.

Važan segment tog sporazuma je i bezbednost u regionu, a Srbija je okružena NATO članicama i u toj besomučnoj trci za naoružanjem sigurno gubi, veruje Zelenović. Prema njegovim rečima, članice NATO-a će postati i Kosovo i Bosna i Hercegovina, a jedino će Srbija ostati po strani i jednostavno mora da postigne dogovor o bezbednosti u regionu upravo sa tim članicama NATO-a. Ispada da je neminovan dogovor sa članicama NATO-a u takvom scenariju.

Mnogi su povezali pitanje ratne mornarice sa eventualnim članstvom Srbije u NATO-u, ali to niko iz stranke Zajedno niti je rekao, niti želi. I u tom nerazumevanju jedne izjave, možda i nesmotreno date, desio se mali politički zemljotres u Srbiji. Teško da danas u Srbiji postoji političar koji bi krenuo u kampanju za članstvo u NATO-u. Otpor prema tom vojnom savezu je verovatno veći nego što je podrška Rusiji, i to ne samo zbog bombardovanja. NATO se trenutno među rusofilima tumači kao ruski neprijatelj u ratu u Ukrajini, a to samo dodatno ojačava stav o neprihvatanju tog saveza.

Saradnja u regionu je ključna riječ

S druge strane, nije nelogično ni tumačenje srpske neutralnosti kao stajanje na stranu Moskve kada je reč o političkim simpatijama u Srbiji. Njoj sigurno ratna mornarica nije neophodna. Rečna, to je nešto drugo. Srbija ima nekoliko velikih međunarodnih reka koje protiču kroz nju, a Dunav, Sava i Drina su najveće. Razvijanje rečne mornarice, neka je druga priča. Ono što je, bez obzira na sve Zelenović u pravu, jeste ta trka u naoružanju.

Da li političari znaju nešto više od običnog građanstva i gledaju da se što bolje spreme za eventualni treći svetski rat, drugo je pitanje. Ta trka, zarad mira u svetu, mora da se, ako ne zaustavi, barem unormalizuje, jer glad, suša, zemljotresi, pijaća voda, zdrav vazduh… mnogo su veći problemi od bilo kojeg teritorijalnog među državama. Saradnja je ključna reč i ona mora da bude uspostavljena u regionu – sa ili bez ratne mornarice. To bi bilo lepo shvatiti u ova suluda vremena.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Trajko
03.03.2023-07:42 07:42

Nelson,Nimic i Čerčil su starinom iz Brodareva. Tako da potpuno se slažem sa Zelenovićem da treba obnoviti staru Srpsku tradiciju-pomorstvo. Po najnovijim istraživanjima eminentnih Beogradskih istoričara i Magelan je po majci Srbin, ko ne vjeruje neka pita Rakovića.

Merlin
03.03.2023-08:17 08:17
Reply to  Trajko

Srbija obnavlja svoju Armiju, koja je sve jača i jača. Kako stoji vaša jurišna pedolinska fregata ? :) Nije jasno koga podjebavaš kada si šupalj i go ko pištolj…

Trajko
03.03.2023-09:01 09:01
Reply to  Merlin

Pod.ebavam šupljoglavce, ka što si ti. A što se tiče finansija može uvijek bolje, ali sigurno ne zavisim od Vučićeve dve crvene i sendviča. Mada na tvoj stepen inteligencije,luđi je onaj što ti i toliko plaća.

Djordje
03.03.2023-11:14 11:14
Reply to  Trajko

E moj Trajko! Vucic je za tebe, pojam inteligencije!!!

Damjanović
03.03.2023-14:18 14:18
Reply to  Djordje

Kolika li je tvoja inteligencija kad tako visoko mišljenje imaš o debelousnom čitaču Vučiću!

Merlin
04.03.2023-06:59 06:59
Reply to  Damjanović

Vučić je podigao Srbiju na noge ekonomski, vojno i diplomatski. O njemu pišete 24/7 i noćna vam je mora jer je uspešan…

Mirko
03.03.2023-11:12 11:12
Reply to  Merlin

A jadan glupi Merline, mi smo u Nato pakta i svaka agresija na CG dobiće odgovor od najveće sile NATO-a, a Srbija može da se opremi i ojača koliko hoće, to joj ne može pomoći jer je sa svih strana opkoljena Nation, nekad takve gluposti pišeš da boli glava koliko si glup!

Merlin
04.03.2023-07:02 07:02
Reply to  Mirko

Jaka stvar što si u nato paktu, evo svi smo stali mirno ! :) KO će te braniti iz tog nato pakta kada nemaš SVOJU vojsku? Da neće Ameri da kvare svoj odnos sa Srbijom ? Hoće li vas braniti Litvanci, Makedonci, Hrvati..samo napiši KO i KOJIM oružjem i tehnikom ? :) Btw, šta misliš kako bi takvi kao ti prošli u takvom scenariju …?