Petak, 1 Jula, 2022
Rubrika:

NOVI MOMENTI Hrvati slave Kosovski boj i tvrde da se dio Srba borio na strani Turaka

Dana 15. lipnja (juna) 1389. na Kosovu polju se zbila jedna od velikih bitaka izmeđe Hrvata i Osmanlija – donosi portal Hrvatske pravoslavne crkve. Pojedini mediji u Srbiji već objavljuju kako im ''Hrvati kradu istoriju'', ali se takve žalopojke na društvenim mrežama komentarišu riječima - ''konačno da i Srbi osjete kako je kad im neko krade istoriju i mitove kao što to oni rade Crnoj Gori vjekovima'' .

Hrvatska pravoslavna crkva objavljuje na svojim stranicama članke “Hrvatske kosovske bitke” koje donosi potpuno nove momente kada je u pitanju ovaj polumitološki događaj. Na portalu CROATIV.NET objavljen je tekst pod naslovom “Obljetnica Kosovske bitke – za hrvatsku pobjedu zvonila su zvona crkve Notre Dame u Parizu!”.

Pojedini mediji u Srbiji već objavljuju kako im ”Hrvati kradu istorijiu”, ali se takve žalopojke na društvenim mrežama komentarišu riječima – ”konačno da i Srbi osjete kako je kad im neko krade istoriju i mitove kao što to oni rade Crnoj Gori vjekovima” .

Tekst prenosimo bez bilo kakvih izmjena:

Obljetnica Kosovske bitke – za hrvatsku pobjedu zvonila su zvona crkve Notre Dame u Parizu!

Dana 15. lipnja 1389. na Kosovu polju se zbila jedna od velikih bitaka izmeđe Hrvata i Osmanlija – donosi portal Hrvatske pravoslavne crkve.

Na hrvatskoj strani bile su vojska kralja Raške, Bosne, Dalmacije, Hrvatske i Primorja, Stipana Tvrtka I. Kotromanića (potomka značajne hrvatske obitelji Šubića) pod vodstvom vojvode dijela Hrvatske i Dalmacije Vladka Vukovića (moguće i Hrvoja Vukčića Hrvatinića), hrvatski vitezovi križari Ivanovci pod vodstvom Vranskog priora, hrvatsko-slavonsko-dalmatinskog bana Ivana od Paližne te jedinice mačvanskog bana Ivana od Hrvata (Ivaniša Horvata), kao i pripadne albanske i srpske čete Tvrtkovih vazala (uključivo i čete srpskog kneza Lazara) te manji broj međunarodnih snaga – Grci, Mađari, Moldavci, Poljaci i Česi, sveukupno od 40 000 do 70 000 bojovnika. Tursku vojsku vodio je sultan Murat I. i njegovi sinovi Bajazit i Jakub.

Slika: Dolazak Hrvata na Kosovo, Josip Horvat Međimurec

Na strani Turaka bilo je ukupno od oko 60 000 do 140 000 vojnika. Sam sultan i njegov sin Jakub (po nekim navodima oba sina) pogibaju tijekom bitke. Jedan dio Srba i srpskog plemstva, nisu bili hrvatski vazali, nego su bili u vazalnom odnosu prema Turcima, pa su se borili na turskoj strani. Hrvatska vojska je bitku odradila profesionalno i rutinski, desetkovala turske snage te odnijela veliku pobjedu.

Hrvatski prekaljeni vitez Nikola (Miloš) iz obitelji Kobilić iz okolice Turopolja, Ivanovac, tijekom bitke je sa svojih dvanaest iskusnih i izvježbanih vitezova prišao sultanu dovoljno blizu da ga ubije – “… probivši neprijateljske čete i kamile naokolo vezane, mačem otvori sebi put i do Muratova šatora doprie. …… jurnuvši mu mač u grlo i skut, junački ubi osmanskog sultana Murata I”. (Coluccio Salutati)

Po primitku vijesti o toj velikoj hrvatskoj pobjedi nad osmanlijama na Kosovu polju, koju je kršćanskoj Europi pismom prenio bosanski kralj Tvrtko, u Parizu su zvona crkve Naše Gospe zvonila u čast velike pobjede kršćanske vojske nad Turcima.

U toj nedvojbeno velikoj i veličanstvenoj, ali na žalost ne i odlučnoj bojnoj pobjedi hrvatske kršćanske vojske i njenih vazala protiv Turaka, Tvrtkov vazal, knez Lazar Hrebljanović borio se na hrvatskoj strani, pod hrvatskim zapovjedništvom, ali ključna je činjenica da je značajan dio srbijanskih velikaša bio turskim vazalima, pa ih je bilo puno i na turskoj strani. Izvjesno je da su se upravo srpske snage s hrvatske strane i one s druge, turske strane, izravno sučelile u žestokoj bitci, strasno želeći dokazati svoj vazalski status kod svojih sizerena.

Tvrtkov vazal srpski knez Lazar Hrebljanović junački pogiba pod hrvatskim stijegom, i Srbijanci su s pravom ponosni na njega. Srpsko plemstvo i vojska koji su se borili na turskoj strani dijeli sudbinu cijele turske vojske, odnosno doživljava pravi slom. Taj teški turski poraz i vojni gubitci, značajno je oslabio Srbiju i odrazio se na daljni tijek njene povijesti i Srbiju, do tad uglavnom hrvatskog, bosanskog ili ugarskog vazala, pozicionirao kao važnog turskog vazala i najvjernijeg turskog bojovnika na prvoj crti protiv kršćanske Europe, uglavnom protiv Hrvata, Bugara, Grka i Mađara, kao npr. u poznatim bitkama: na Rovinama 1395., u bitci iz 1396. kod Nikopolja u Bugarskoj gdje je najvjernija turska uzdanica srpski knez Stefan Lazarević preokrenuo tijek bitke u korist osmanlija, a protiv kršćanske Europe te u bitci protiv Mongola kod Ankare (“Angore”) 1402.

Tek 1915., nakon što Bugari osvajaju Srbiju, britanske tajne službe započinju psyop promičbenu operaciju u korist Srbije, izmišljajući izgubljenu srbijansku bitku protiv Osmanlija, u kojoj su Srbijanci izkrvarili na smrt u obrani Europe, kako bi animirali saveznike u korist Srbije. Naravno, zbog svojih interesa, koji su se tad poklopili sa srbijanskima.

U tom lažiranom srbijanskom nacionalnom integracijskom mitu lukavo je spojena Lazarova junačka pogibija na hrvatskoj strani s katastrofičnim debaklom turskih vazala Srba na drugoj strani. To je danas već provaljena uobičajena srbijanska povijesna mašta i inverzija, što je ispravno detektirao otac srbijanske nacije Dobrica Ćosić u svojim djelima.

izvor: Hrvatska pravoslavna crkva

 

Najnovije

Sjutra sunčano i toplo

Vrijeme sjutra - pretežno sunčano i veoma toplo. Poslijepodne u sjevernim predjelima ponegdje umjeren razvoj oblačnosti, ali uglavnom bez kiše. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog...

Gojković: Bili smo stvarno blizu velike pobjede, protiv Srbije da zadržimo isti nivo agresivnosti

Selektor vaterpolo reprezentacije Crne Gore Vladimir Gojković je ponovio da je zadovoljan igrom protiv Španije u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, ali i istakao da je...

Britanija šalje vojne stručnjake u BiH za suprotstavljanje ruskom uticaju

Britanija je u četvrtak saopštila da će poslati vojne stručnjake u Bosnu i Hercegovinu kako bi se suprotstavili ruskom uticaju i “pojačali misiju NATO-a...

Abazović prisustvovao prijemu povodom 4. jula – Dana nezavisnosti SAD

Tradicionalnim prijemom u rezidenciji američke ambasadorke Džudi Rajzing Ranke, obilježen je večeras nacionalni praznik Sjedinjenih Američkih Država, Dan nezavisnosti, u znak sjećanja na 4....

Facebook uklanja lažne recenzije

Facebook je dugo preduzimao mjere protiv lažnih recenzija ali sada konkretizuje taj stav. Blokiranje naloga zbog lažne recenzije Meta je ažurirala svoju politiku povratnih informacija u...

Najčitanije

Povezano

U Hrvatskoj na 14 dana zamrznute cijene goriva

Hrvatska Vlada je na 14 dana zamrznula cijene na benzinskim postajama, osim onih na auto-putu. “Time smo očuvali standard velikog broja naših sugrađana. Ovakva mjera...

Požari na Braču i Hvaru, u gašenju učestvuju i avioni

Požar, koji je u subotu oko 11 sati buknuo na brdu iznad Pučišća na Braču, mobilizovao je vatrogasne snage sa cijelog ostrva, koje učestvuju...

Dešan o uzrocima slabih rezultata: Nismo imali dovoljno snage i energije

Francuska je podbacila protiv Hrvatske, a selektor Didije Dešan je istakao da je njegov tim energetski bio na niskom nivou. “Vatreni” su sinoć u Parizu...

Hrvatska osvojila Pariz, Danska čuva prvo mjesto

Nakon četiri kola u grupi 1 A Lige nacija Danska i Hrvatska su se izdvojile na prva dva mjesta na tabeli. “Vatreni” su pobijedili Francusku...

Komentari

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Super Hik
23.06.2022-06:57 06:57

Hrvati pre NDH nikada nisu imali svoju državu, uvek su bili tuđi vazali…

Rukfaš
23.06.2022-08:52 08:52

Otimanje oko nečega što se NIKADA NIJE DOGODIO. Niđe u turskim arhivama, koji su inače veoma detaljni, nema ni slova o toj bici.

Drago
23.06.2022-12:06 12:06
Reply to  Rukfaš

Pa Srbi jedino i dobijaju izmišljene bitke!

Ide vuk
23.06.2022-12:08 12:08

Đe su posrbice iz Crne Gore da pročitaju ovaj tekst, da vide da Crnogorci nisu ucestvovali u kosovskoj bici. Da ne plaču više za Kosovom.

Duki
23.06.2022-13:10 13:10

BOgu hvala da se negira nesto iz njihovih falsifikata,Ojadise cijeli region otimajuci tudju istoriju i kulturu, neka sad malo razmisle.

Mrgud
23.06.2022-15:26 15:26

Da ti možda nije kralj Tomislav nije bio srpski kralj!

Nikola
26.06.2022-10:13 10:13

Da nije smešno, bilo bi tragično. Zamislite vi dragi ljudi kada u čitankama u HR 25 generacija uče to, verujte mi da će i njihova deca biti ubedjena da je to istina.