Petak, 2 Juna, 2023
Rubrika:

Nova paljenja automobila na sjeveru Kosova

Kako se navodi u saopštenju, sva tri automobila su u vlasništvu kosovskih Srba

Policija Kosova je saopštila da su 1. aprila u ranim jutarnjim časovima zapaljena tri automobila u Leposaviću. Dva su bila sa RKS (Republika Kosovo) oznakama, dok je jedno bilo registrovano na BG (Beograd).

Kako se navodi u saopštenju, sva tri automobila su u vlasništvu kosovskih Srba.

„Zapaljen je automobil RKS registarskih oznaka, a u požaru je izgorio i drugi automobil beogradskih registarskih oznaka, koji se nalazio u blizini automobila sa RKS oznakama“, navodi se u saopštenju Policije.

Drugi slučaj paljenja se takođe dogodio u Leposaviću, u blizini sportskog centra.

Ovo je treći dan za redom kako nepoznati počinioci pale automobile u opštinama sa kosovskim oznakama na sjeveru Kosova.

U Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu su 31. marta zapaljena tri automobila sa RKS tablicama u vlasništvu Srba a 30. marta su zapaljena dva vozila u Zubinom Potoku.

Do ovih paljenja dolazi nakon preregistracije sa KM (Kosovska Mitrovica) tablica na RKS. KM registarske oznake izdaju organi Srbije a Kosovo smatra nelegalnim, pa je prošle godine započet proces preregistracije u kosovskom sistemu.

Međutim, zbog tog pitanja je došlo do tenzija na terenu.

Najprije su 31. jula zbog tog pitanja podignute barikade, a potom su u novembru Srbi napustili kosovske institucije na sjeveru jer je suspendovan direktor Policije za region sjever Nenad Đurić, koji je odbio da sprovodi odluku Vlade Kosova o preregistraciji na RKS tablice.

U međuvremenu su Kosovo i Srbija, na insistiranje međunarodne zajednice, krajem novembra prošle godine postigli dogovor oko registarskih tablica u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Kosovo je prihvatilo da obustavi proces preregistracije dok se Srbija složila da ne izdaje nove tablice za gradove na Kosovu.

Procjenjuje se da na sjeveru Kosova ima oko 10.000 automobila registrovanih na KM tablice.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve