Kapaciteti kovid bolnica u Beogradu su popunjeni, pa je sinoć više desetina pacijenata zbrinuto u bolnicama u Požarevcu, Smederevu, Mladenovcu, izjavio je danas ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

Foto: EPA

On je nakon sastanka s direktorima kovid bolnica novinarima rekao da se radi sve kako bi se pronašli novi kapaciteti, i ocijenio da će, ako se nastavi sa ovolikim brojem zaraženih, “zdravstveni sistem biti u problemu”.

On je naveo i da će bolnica u Šapcu primati više kovid pacijenata, kao i da će bolnica u Čačku ući u kovid sistem.

“Dio pacijenata iz bolnice u Čačku koji nijesu kovid pozitivni biće danas prebačeni na VMA koji zajedno sa Kliničkim centrom Srbije radi kao Urgentni centar” – rekao je ministar.

On je pozvao građane na jedistvo i poštovanje mjera da bi zdravstveni sistem, kako je rekao, mogao da izdrži i svakom pruži adekvatnu pomoć.

Privremene bolnice koje će zbrinjavati lakše pacijente biće otvorene u Kragujevcu, Nišu, Čigoti na Zlatiboru.

Najgori dan u Vojvodini od početka epidemije

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je da je od početka epidemije jučerašnji dan bio najgori u Vojvodini, kad je riječ o broju novozaraženih i umrlih od kovida 19.

”Od posljednjeg presjeka juče u 15 sati do sada u Vojvodini je od kovida umrlo četvoro ljudi, što je najveći broj umrlih u jednom danu od početka epidemije”, rekao je Gojković novinarima u Beogradu, prenosi RTS.

Dodao je da se u Pokrajini već četiri dana dana bilježi trocifren broj novozaraženih.

“Juče smo imali najviše zaraženih – 122”, rekao je Gojković i naglasio da je su kovid centri u Vojvodini skoro puni.

Gojković kaže da ukoliko se nastave okupljanja u velikom broju u zatvorenom i otvorenom prostoru broj zaraženih može da se duplira, a takav udar zdravstveni sistem neće moći da izdrži.

”Čak i da otvorimo nove bolnice nećemo imati zdravstvene radnike, blizu smo toga da pređemo crvenu liniju za koju se bojim da neće biti povratka”, upozorio je Gojković.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve