Nema dijaloga dok ne povuku protivpravne odluke

Nova runda dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine održana je u Briselu, gdje su se predsjednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, sastali s visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku politiku i bezbjednost Federikom Mogerini.

Vučić je večeras u Briselu izjavio da će razgovor s Prištinom biti nastavljen kada ona povuče svoje protivpravne odluke.

“Mi smo uvijek spremni da razgovaramo o kompromisima, ali ne sa nekim ko će da vas vara svakog dana. Niko od naših ljudi se ovdje neće pojaviti dok oni ne povuku svoje protivpravne odluke”, rekao je Vučić.

Srbija neće primenjivati protivpravne odluke Prištine, dodao je.

“Mi smo rekli da razumijemo šta vi iz Evrope radite protiv nas, mi nećemo sprovoditi njihove odluke, žalićemo se na svim mjestima. I kad donesu protivpravnu odluku, mi je nećemo primjenjivati, jer vam nećemo dati da zgazite naš narod i našu zemlju, na sjeveru Kosova i u cijelini”, kazao je Vučić.

On je u izjavi za RTS kritikovao i ovonedjeljnu odluku Prištine o povećanju poreza na uvoz srpske robe i naveo da Priština mora da ispuni makar ono što su njeni zvaničnici potpisali.

“Morate da ispunite makar nešto što ste potpisali, ispunite makar ono što se potpisali prije 10 godina (CEFTA), pa onda i ono što ste potpisali prije 5 godina (Briselski sporazum)”, dodao je predsjednik Srbije.

Upozorio je i na namjeru Prištine da formira vojsku i jedan garnizon uputi prema sjeveru, što je suprotno Briselskom sporazumu.

“Ono što se sjutra dešava je treća stvar – Evropljani pokušavaju da nas izbace iz energetske mreže za sJever Kosova, protivpravno. U nacrtu, predlogu energetskog spora bilo je jasno da mora da se forimara ZSO a ona dvIJe mešovite kompanije na sJeveru koje bi bile prenosnik do albanskog operatera. Pošto nije formirana ZSO, krivicom Prištine, oni to sada nama hoće da otmu, da nam otmu pravo na struju, da izgubimo dalekovode ka Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori”, rekao je Vučić.

Tači: Saglasili se o povećanju dinamike dijaloga

Predsjednik Kosova Hašim Tači je napisao da se s Mogerini saglasio da se poveća dinamika dijaloga.

“Samo što sam završio sastanak s visokom predstavnicom EU Federika Mogerini. Saglasili smo se o povećanju dinamike dijaloga i povećanju napora za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije”, napisao je Tači na Fejsbuku poslije sastanka s visokom predstavnicom EU.

On je pred početak sastanka s Mogerini izjavio da je teško postići sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom, ali da će učiniti sve da do toga dođe.

Tači je rekao da je u Briselu kako bi se razgovaralo o mogućnosti postizanje pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom.

“Cilj Kosova je da gradi dobrosusjedske odnose sa svim zemljama, u tom pravcu i sa Srbijom, kako bi se moglo ići naprijed ka integraciji u Evropsku uniju i NATO i da otvorimo globalnu perspektivu državi Kosovo”, kazao je on novinarima pred početak sastanka s Mogerini.

Mogerini: Uzdržati se od riječi, akcija i mjera suprotnih normalizaciji

“Evropska unija očekuje da Srbija i Kosovo brzo ispune svoje obaveze prema dijalogu, imajući u vidu direktnu povezanost sveobuhvatne normalizacije odnosa među njima, i konkretnih izgleda njihovih aspiracija prema EU”, saopštila je Služba visoke predstavnice EU za vanjsku i politiku bezbjednosti Federike Mogerini.

“U svojim razgovorima s dvojicom predsjednika, Federika Mogerini je naglasila potrebu Kosova i Srbi da obezbijede uslove za dijalog i da se uzdrže od riječi, akcija i mjera suprotnih duhu normalizacije”, piše u saopštenju.

izvor: rtcg.me

Komentari

avatar