Četvrtak, 21 Septembra, 2023
Rubrika:

Nehamer: Austrija će ubjeđivati članice da podrže dodjelu statusa kandidata Kosovu

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je u Beču da će njegova vlada nastojati da ubijedi pet članica EU koje ne priznaju kosovsku nezavisnost da podrže dodjeljivanje Kosovu statusa kandidata za članstvo u Uniji

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je u Beču da će njegova vlada nastojati da ubijedi pet članica EU koje ne priznaju kosovsku nezavisnost da podrže dodjeljivanje Kosovu statusa kandidata za članstvo u Uniji.

„Važno je reći da postoje zemlje EU koje nisu priznale Kosovo. Za Austriju je važno da izgradi most, da pronađe način da ubijedi zemlje članice da je ispravno i važno da Kosovu požele dobrodošlicu u evropsku porodicu“, rekao je Nehamer na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Nehamer je rekao da Beč podržava poziv Kosova za povećanje broja vojnika KFOR i dodao da je Austrija spremna da pošalje dodatne trupe na Kosovo ako to zatraži misija predvođena NATO, prenose kosovski mediji.

On je čestitao kosovskoj vladi na borbi protiv korupcije, navodeći da će Kosovo, zahvaljujući obavljenom poslu, 2024. godine dobiti viznu liberalizaciju.

Pohvalio je saradnju policija Austrije i Kosova i ukazao da su kosovske vlasti odmah ponudile podršku poslije terorističkog napada u Beču novembra 2020. godine.

Izrazio je i spremnost „da na bilo koji način pomogne dijalogu Kosova i Srbije“.

Kurti je rekao da je Austrija blizak prijatelj i partner Kosova i dodao da Priština „visoko cijeni“ austrijsku podršku kosovskom zahtjevu za članstvo u EU.

„Austrija je blizak prijatelj i blizak partner Kosova. Zadovoljstvo nam je što ostajemo na ovom putu širenja našeg odnosa u svakom aspektu. Prije nepune dvije decenije, ovaj grad je bio svedok teških pregovora i bolnih kompromisa koji su na kraju doveli do nezavisnosti Kosova, a za mjesec dana obilježićemo 15 godina od proglašenja nezavisnosti naše Republike“, naveo je Kurti.

Kurti je kazao da je cilj Kosova „puna integracija u EU, bez ubrzanja i bez sporednih vrata“.

„Gradimo EU unutar naše zemlje, sa našim ljudima, i sa EU, sa kojom delimo ne samo kontinent, već i vrijednosti vladavine prava, demokratije, političkog pluralizma, mira i prosperiteta. Takođe težimo članstvu u Savjetu Evrope“, rekao je Kurti.

Naveo je da je sa Nehamerom razgovarao i o radu kosovske vlade, o ruskoj agresiji na Ukrajinu i o „zlonamjernom uticaju“ Rusije na Zapadnom Balkanu.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve