Iz vrha NATO-a poručeno je danas da ta alijansa i dalje očekuje prijem Sjeverne Makedonije, a nakon što su politički lideri Sjeverne Makedonije odlučili juče da se raspišu prijevremeni izbori u toj državi, jer nije dobila zeleno svijetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa EU.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg and the Prime Minister of the former Yugoslav Republic of Macedonia, Zoran Zaev

Evropski savjet prošle sedmice nije postigao saglasnost o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, što su predsjednici Evropskog savjeta i Evropske komisije Donald Tusk i Žan-Klod-Junker nazvali istorijskom greškom, a komesar za proširenje Johanes Han upozorio na rizik od destabilizacije Zapadnog Balkana.

Samo tri dana nakon ove odluke, političke vođe Sjeverne Makedonije dogovorile su se juče o održavanju prijevremenih izbora 12. aprila iduće godine, te se usaglasili da prvo treba da se ispuni strateški cilj Makedonije, a to je formalno pristupanje NATO-u.

Nakon odluke makedonskih lidera, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg razgovarao je telefonom sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, požurivši da ponovi kako NATO ne odustaje od prijema Sjeverne Makedonije.

“Imao sam dobar razgovor sa premijerom Zaevim, kako bi reafirmisao predanost NATO-a pridruživanju Sjeverne Makedonije. Proces ratifikacije dobro ide i radujem se da će se Sjeverna Makedonija uskoro pridružiti našoj alijansi”, napisao je Stoltenberg danas na Tviteru.

Visoka predstavnica EU Federica Mogherini ocijenila je da su vođe evropskog bloka napravile “istorijsku grešku” kada nijesu uspjele da se dogovore o počinjanju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Mogherini je napisala u svom blogu da žali što evropske vođe nijesu mogle da se saglase uprkos “izuzetnom napretku” koji su ostvarile obje zemlje, te suprotno preporukama Evropske komisije.

“To je mnogo više od izgubljene šanse, to je istorijska greška koja će moći, nadam se, da bude ispravljena što prije je moguće”, napisala je juče Mogherini.

Francuski predsednik Emmanuel Macron bio je protivnik početka pregovora o članstvu za vreme sastanka Evropskog saveta u četvrtak i petak, uz argument da prvo treba revidirati procedure o proširenju prije nego što se dopusti zemljama da uđu u EU.

Podrška SAD za NATO

Američki državni sekretar Majk Pompeo u Ohridu je početkom oktobra izjavio kako je siguran da će tokom jeseni američki Senat odobriti Protokol za članstvo Severne Makedonije u NATO-u

“Ubijeđen sam da će Severna Makedonija biti jaka zemlja saveznik u NATO-u i siguran sam da će američki Senat ove jeseni odobriti Protokol za članstvo, sa čim ćemo vam i formalno poželeti dobrodošlicu u Alijansu”, rekao je Pompeo u Skoplju.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments