Rezultati lokalni izbora u Albaniji koji su juče održani u Albaniji, a koje je opozicija bojkotovala, očekuju se danas, navode agencije i dodaju kako je pravo glasa ostvarilo samo 21,6 odsto građana od ukupno 3.464.328 upisanih u birački spisak.

Izbori su prošli u napetoj atmosferi, zbog straha od eventualnih incidenata, ali oni nijesu zabilježeni osim jednog manje važnog.

Na lokalnim izborima glasalo se za gradonačelnike i odbornike u 61 albanskoj opštini.

Osim niske izlaznosti, ovi izbori će biti upamćeni po bojkotu opozicije, koji se dogodio prvi put nakon pada komunističkog režima u ovoj balkanskoj državi 1990. godine.

Albanski premijer Edi Rama nakon izbora je rekao kako je ,,ovaj dan bio istorijski momenat za Albaniju, kada je država dobila budućnost, građanstvo i nadu”.

,,Trideseti juni je bio istorijski momenat u Albaniji, koja nekoliko mjeseci proživljava ozbiljne političke tenzije, koje nastoje blokirati naš napredak i integraciju albanskog naroda u EU. Danas je bio dan kulminacije istorijskog sukoba između prošlosti i budućnosti, između antidržave i države, između stare Albanije, duhova historije i pravedne Albanije. Danas je pobijedila budućnost, građanstvo, nada. Pobijedila je dostojanstvena evropska Albanija”, poručio je albanski premijer u nedjelju.

Rama je istakao kako će opozicija uvijek imati njegovu ispruženu ruku za sporazum za rješavanje političke krize, ali bez uslovljavanja.

S druge strane, lider albanske opozicije i najveće opozicione Demokratske partije Lulzim Basha, rekao je kako je čak 85 posto Albanaca odbacilo monističko glasanje, ,,napuštajući masku Edija Rame”.

,,Albanci su masovno napustili igru Edija Rame. Čak 85 posto Albanaca je odbacilo monističko glasanje. Edi Rama je napušten i od socijalista, jer su glasali manje nego 2017. godine. Današnje jednopartijsko glasanje pod apsolutnom jednopartijskom kontrolom je bio događaj koji se nije dogodio ni u jednom mjestu u Evropi od vremena komunizma. Ovo je parodija demokratije, Ustava i pravne države”, kazao je Basha.

Lokalni izboru u Albaniji su sprovedeni u atmosferi tenzija, nakon što je albanska opozicija u februaru napustila rad Parlamenta i nastavila političke aktivnosti na ulicama Tirane, zahtijevajući ostavku premijera Rame, formiranje prelazne vlade i raspisivanje opštih izbora.

Zbog političkih tenzija i masovnih protesta opozicije, albanski predsjednik Ilir Meta je poništio ukaz o održavanju izbora 30. juna, istakavši kako neće dopustiti izborni proces bez opozicije i straha od eventualnih građanskih sukoba.

Vladajuća Socijalistička partija i premijer Rama takvu odluku albanskog predsjednika su ocijenili kao neustavnu i obećali građanima kako će izbori biti održani bez obzira da li to žele predsjednik i opozicija.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države priznali su nedjelju kao izborni dan u Albaniji i učestvovali su kroz posmatračke misije sastavljene od 150 predstavnika OSCE-a, 20 predstavnika iz američke ambasade u Tirani i po četvero predstavnika italijanske i britanske ambasade u toj državi.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve