Masovna grobnica sa posmrtnim ostacima, najvjerovatnije, bošnjačkih žrtava iz Donjih Hadžića, nestalih 1992. otkrivena je na planini Igman, iznad Sarajeva.

foto: Tužilaštvo BiH

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je masovna grobnica otkrivena na lokaciji Lokvice, u blizini Golog brda na Igmanu, poslije dugotrajnih i višestrukih provjera i stručno-tehničkih radnji preduzetih na osnovu naredbe Suda BiH.

Na tom lokalitetu su pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), MUP-a Kantona Sarajevo, Instituta za nestale osobe (INO BiH), ICMP-a u BiH, predstavnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kao i ljekar sudske medicine.

Tokom procesa ekshumacije asistenciju pruža i Centar za uklanjanje mina BiH jer se lokalitet nalazi u blizini miniranog područja, navodi se u saopštenju.

Grobnica je pronađena tokom intenzivne potrage i saslušavanja većeg broja svjedoka, poslije čega je uslijedilo pretraživanje dva kvadratna kilometra detektorima za metal.

Posmrtni ostaci su na oko metar dubine. Biće predati na dalju sudsko-medicinku obradu, analizu i utvrđivanje identiteta putem DNK uzorka.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve