Na Igmanu pronađena masovna grobnica ubijenih iz 1992.godine

Masovna grobnica sa posmrtnim ostacima, najvjerovatnije, bošnjačkih žrtava iz Donjih Hadžića, nestalih 1992. otkrivena je na planini Igman, iznad Sarajeva

Masovna grobnica sa posmrtnim ostacima, najvjerovatnije, bošnjačkih žrtava iz Donjih Hadžića, nestalih 1992. otkrivena je na planini Igman, iznad Sarajeva.

foto: Tužilaštvo BiH

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je masovna grobnica otkrivena na lokaciji Lokvice, u blizini Golog brda na Igmanu, poslije dugotrajnih i višestrukih provjera i stručno-tehničkih radnji preduzetih na osnovu naredbe Suda BiH.

Na tom lokalitetu su pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), MUP-a Kantona Sarajevo, Instituta za nestale osobe (INO BiH), ICMP-a u BiH, predstavnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kao i ljekar sudske medicine.

Tokom procesa ekshumacije asistenciju pruža i Centar za uklanjanje mina BiH jer se lokalitet nalazi u blizini miniranog područja, navodi se u saopštenju.

Grobnica je pronađena tokom intenzivne potrage i saslušavanja većeg broja svjedoka, poslije čega je uslijedilo pretraživanje dva kvadratna kilometra detektorima za metal.

Posmrtni ostaci su na oko metar dubine. Biće predati na dalju sudsko-medicinku obradu, analizu i utvrđivanje identiteta putem DNK uzorka.

Komentari

avatar