Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
Rubrika:

Momčilu Perišiću tri godine zatvora zbog špijunaže

Postupak je prvobitno vođen pred vojnim pravosuđem, koje je u međuvremenu ukinuto, i sada je pred krivičnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić osuđen je na tri godine zatvora zbog špijunaže. Tačnije, u pitanju je odavanje tajnih podataka američkom obavještajcu.

Pored Perišica, osuđeni su i Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković, na po godinu i po dana zatvora. Ovo je prva prvostepena presuda u ovom slučaju, nakon više od 18 godina od pokretanja postupka, još 2002. godine.

Na nju i odbrana i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Iako se kompletno suđenje odvijalo bez prisustva javnosti radi zaštite vojnih i državnih tajni, presuda je javno danas objavljena u zgradi Specijalnog suda, a Perišić je prisustvavao njenoj objavi.

Inače, sud je javnost isključio na početku suđenja na zahtjev tužilaštva radi čuvanja tajnosti podataka, iako se odbrana optuženih tome protivila.

Postupak za ”špijunsku aferu” pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet.

Ponovo je aktiviran 2004, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišćevog odlaska u Haški tribunal, gdje mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom.

Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine.

Perišic je bio uhapšen 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za ”odavanje povjerljivih informacija američkom obavještajcu Džonu Nejboru”, koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Postupak je prvobitno vođen pred vojnim pravosuđem, koje je u međuvremenu ukinuto, i sada je pred krivičnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve