Mogerini: Želimo da se Balkan ne vraća unazad u smislu pridruživanja EU

Želimo da konsolidujemo rad Evropske unije na Balkanu i sljedećem visokom predstavniku ostavimo situaciju u kojoj je nemoguće da se region vrati unazad kada je riječ o pridruživanju, izjavila je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini.

Foto: Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

-Želim da ostavimo situaciju u kojoj je nemoguće da se Balkan vrati unazad, u smislu pridruživanja EU i regionalne saradnje. Mislim da smo na dobrom putu, na kojem ima izazova, ali ipak na dobrom putu-, rekla je Mogerini u Briselu na konferenciji o ulozi EU kao globalnog aktera bezbednosti.

Mogerini je ocijenila da je, okupljajući prvi put lidere šest zemalja Balkana, administracija morala biti pažljiva kod rasporeda sjedjenja.

Tenzija je bila jasna, ko se sa kim rukuje, navela je ona i ocijenila da je situacija sada drugačija i da se sastanci organizuju svakih pet, šest meseci.

-Držimo dijalog konstantnim, oni sami razgovaraju na svom jeziku, šale se, bez nas da moderiramo-, navela je Mogerini.

Mogerini je ocijenila da EU ima moć ubjeđivanja, kreiranja prostora za razgovor onima koji na drugi način ne bi razgovarali u cilju uspostavljanje dobre regionalne saradnje i dorbosusjedskih odnosa.

izvor N1

Komentari

avatar