Srijeda, 22 Marta, 2023
Rubrika:

Misija UN u Srbiji: Zabrinutost zbog otkazivanja Prajda i podsticanja na mržnju

''Europrajd, koji podrazumijeva brojne događaje, jeste prilika za unapređenje prava LGBTI zajednice i punu primjenu antidiskriminacione agende, koja je definisana u izmenjenom Zakonu o zabrani diskriminacije iz 2021. godine'', istakla je u saopštenju za javnost Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN u Srbiji

Misija UN u Srbiji izrazila je zabrinutost zbog najavljene zabrane Europrajda 2022, koji bi trebalo da se održi u Beogradu od 12. do 18. septembra.

„Europrajd, koji podrazumijeva brojne događaje, jeste prilika za unapređenje prava LGBTI zajednice i punu primjenu antidiskriminacione agende, koja je definisana u izmenjenom Zakonu o zabrani diskriminacije iz 2021. godine“, istakla je u saopštenju za javnost Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN u Srbiji.

Ona je dodala da je Europrajd takođe prilika da se „promovišu temelji snažnog i progresivnog društva, zasnovanog na socijalnoj pravičnosti, jednakom pristupu svim pravima, solidarnosti, prijateljstvu i ljubavi“.

„Takva zabrana bi takođe mogla predstavljatikršenje prava na slobodu okupljanja zagarantovanog Ustavom Srbije, a imajući u vidu prethodne odluke Ustavnog suda Srbije iz ranijih godina. Bilo bi protivno privrženosti Srbije međunarodnim standardima ljudskih prava, uključujući Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima UN i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima“, navela je Žakob.

Ona je istakla da je važno zaštititi dostojanstvo svih ljudi i garantovati ravnopravnost svih građana i građanki, u zakonima i praksi.

„Ujedinjene nacije su zabrinute zbog višestrukog podsticanja na mržnju i nasilje od strane male manjine glasnih pojedinaca i grupa, koje se dešavalo u posljednjih nekoliko nedjelja. Hajde da okupimo ljude, a ne da ih razdvajamo. UN u Srbiji će nastaviti da rade sa LGBTI zajednicom i našim partnerima na izgradnji bolje budućnosti za sve u kojoj su svi slobodni i jednaki“, zaključila je zvaničnica UN.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve