Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izjavio je danas u Zagrebu da treba da budu definisane smjernice vezane uz proces pristupanja EU i ocenio da treba poslati jasan signal zemljama zapadnog Balkana koje žele da budu kandidati za pristupanje, jer je to prilika da se demonstrira uticaj Unije.

Šarl Mišel i Andrej Plenković (Foto: REUTERS/Dario Pignatelli)

„Moramo definisati zajedničke smjernice vezano uz proces pristupanja“, rekao je Mišel poslije susreta s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je dodao da se to prije svega odnosi na Sjevernu Makedoniju i Albaniju, koje nijesu otvorile pregovore zbog blokade dijela članica na čelu s Francuskom.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da je za Hrvatsku, tokom šestomjesečnom predsjedavanja EU, posebno važan sastanak na vrhu EU i država zapadnog Balkana u maju ove godine u Zagrebu.

„Nama je drago da je Šarl MIšel prihvatio našu inicijativu i da će zajedno sa nama raditi i na pripremi i na zaključcima koji treba da odrede dinamiku budućih odnosa svih šest nama susjednih država prema EU“, rekao je Plenković.

On je dodao da Hrvatska želi da pošalje poruku da je „ovo dio Evrope i svijeta o kojem ima specifična znanja i tu činjenicu želi da iskoristi“.

„Hrvatska je uspješna priča od 2000. do danas, jedini smo prešli na drugu stranu stola, nijesmo otišli u region, o čemu je tada bilo govora, nego smo osnažili svoj međunarodni položaj i suverenitet članstvom u EU, omogućili bolji ekonomski razvoj, veću solidarnost i veća ulaganja. Sličan put želimo, uz ispunjavanje kriterija, svim zemljama jugoistočne Evrope“, naglasio je Plenković.

Na pitanje novinara o mogućoj deblokadi odluke o pristupnim pregovorima EU, prije svega sa Sjevernom Makedonijom, Plenković je odgovorio da je o tome razgovarao s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

“Na tome radimo predano”, dodao je Plenković.

Ključne teme susreta bile su i pokušaj dogovora o novom višegodišnjem finansijskom okviru sa zemljama članicama, kao i završetak pravnih procedura oko izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

„Hrvatska je spremna da dovrši taj posao do kraja, obezbijedi saglasnost Evropskog parlamenta, provede pisane procedure i na taj način, uz prethodne konačne odluke u Londonu, zaključi ovu fazu odnosa. Spremni smo raditi na pregovaračkom okviru za buduće odnose između Ujedinjene Kraljevine i EU-a“, rekao je Plenković.

Delegacija EU koju predvodi predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen boravi danas i sjutra u Hrvatskoj povodom početka šestomesečnog predsjedavanja te zemlje Savetom EU, a sve se odvija pod jakim merama bezbjednosti.

Iako je hrvatska preuzela šestomjesečno predsedanje EU 1. januara, početak predsjedavanja biće obilježen večeras svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Vlada Hrvatske je saopštila da će uz evropske povjerenike i predsjednicu EK, koncertu prusustvovati i predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel, kao i hrvatski državni vrh na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i odlazećom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Komentari

avatar