Utorak, 26 Septembra, 2023
Rubrika:

Milanović: Prestati sa ponavljanjem da je Kosovo Srbija – nije brate, gotova stvar

Dodao je da je na samitu NATO prošle godine, nakon ruske invazije na Ukrajinu, jedini pozvao da evropske zemlje, koje još to nisu učinile, priznaju Kosovo

Srbija mora da prihvati da je Kosovo nezavisno, rekao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

“Srbija mora da shvati i prihvati da je Kosovo nezavisno. Nažalost, to ne prihvata još nekoliko članica Evropske unije“, rekao je Milanović.

Dodao je da je na samitu NATO prošle godine, nakon ruske invazije na Ukrajinu, jedini pozvao da evropske zemlje, koje još to nisu učinile, priznaju Kosovo.

“Ali to ti je kao da govoriš sa zidom. Neke države ga nisu priznale jer se boje presedana koji bi se mogli eventualno, u nekom kriznom trenutku, u nekom padu imuniteta, primijeniti i na njihove države i da njima nešto bude uzeto“, rekao je Milanović.

Poručio je i da treba da se prestane sa ponavljanjem da je Kosovo Srbija.

“Nije brate, gotova stvar“, dodao je.

Kosovo još nije priznalo pet članica Evropske unije – Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija.

Nekoliko desetina vojnika Kfora povrijeđeno je juče popodne u sukobu sa srpskim demonstrantima u opštini Zvečan na sjeveru Kosova.

Srpski demonstranti, među kojima takođe ima nekoliko desetina povrijeđenih, usprotivili su se dolasku albanskih gradonačelnika u opštine sa većinskim srpskim stanovništvom nakon izbora koje su Srbi bojkotovalu.

Na Kosovu se nalaze i pripadnici 39. hrvatskog kontingenta (HRVCON), učesnici u misiji Kfora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
xxy
31.05.2023-15:06 15:06

A moj Milanovicu nista nije gotovo dok postoji svijeta i vijeka ,bice i istorijie i dogadjanja raznih, od ratova ,dogovora ,promjena itd.
Kosovo je bilo oteto od strane Turaka vijekovima oa vraceno , i Hrvatska je od 1102 do 1918 bila pod Madjarima ,pa do 1991 po Jugoslavijom a navodno nezavisna od 1991.
Nije 1999 kraj istorije , nekad su govorili da je pocetak istorije 1941 a kraj istorije 1945 ali izgleda da nije.