Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Meta: Pripreme za predsjedavanje Albanije OEBS-om

Meta je rekao da pripreme za preuzimanje predsjedavanja OEBS-om 2020. godine već traju

Albanski predsjednik Iljir Meta razgovarao je sa generalnim sekretarom OEBS-a Tomasom Gremingerom o nastupajućem predsjedavanju Albanije tom organizacijom.

Foto: Albanski parlament

Meta je rekao da pripreme za preuzimanje predsjedavanja OEBS-om 2020. godine već traju.

On je istakao da je važno da OEBS i dalje bude forum za dijalog i bezbjednost, ukazujući u tom kontekstu na ulogu Parlamentarne skupštine.

“Veoma cijenim sve veću ulogu Parlamentarne skupštine, posebno po pitanju nadgledanja izbora, što pomaže promovisanju demokratije, bezbjednosti i povjerenja unutar i između članica”, rekao je Meta, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Gremiger je ukazao na najbolje načine korišćenja kapaciteta OEBS-a, uključujući i Parlamentarnu skupštinu u prevazilaženju aktuelnih izazova.

“Najakutniji je kriza unutar i oko Ukrajine, kao i pogranične tenzije i gubitak povjerenja između Rusije i Zapada. Ono što me brine jeste da se ponovo suočavamo sa rizikom od vojnih incidenata”, rekao je Greminger.

U saopštenju OEBS-a navodi se da je na današnjem sastanku jednoglasno podržan predlog za obnavljanje petogodišnjeg mandata generalnog sekretara Parlamentarne skupšitne OEBS-a Roberta Montelje.

O predlogu će se glasati na sjednici u Luksemburgu 4. jula.

IzvorB92

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve