Albanski predsjednik Ilir Meta rekao je da prisustvo NATO na Kosovu i njegova bliska saradnja sa institucijama u Prištini i EU doprinosi bezbjednijem okruženju.

 

Ilir Meta

Meta je naglasio i da je to od suštinskog značaja za, kako je naveo, teritorijalni integritet Kosova i stabilnost u regionu, prenosi albanski list „Dita“.

Meta je, kako navodi TV Klan, u razgovoru u Tirani sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, rekao da Albanija podržava “legitimno i suvereno pravo Kosova” na postepeni prelazak Kosovskih bezbjednosnih snaga u multietničku vojsku, koja je u punoj integraciji sa NATO.

“Evropska i evroatlantska integracija je jedina pouzdana garancija za konsolidaciju mira, bezbjednosti i prosperiteta u regionu, zasnovana na zajedničkim vrijednostima, a napredak u tim organizacijama je vrijedan svakog žrtvovanja i napornog rada”, istakao je Meta.

Predsjednik Albanije je NATO investiciju u albansku vojnu vazdušnu bazu Kučova ocijenio kao prednost ove zemlje, regiona i Alijanse na polju bezbjednosti.

Prema njegovim riječima Albanija sa radošću očekuje blisko punopravno učlanjenje Sjeverne Makedonije u NATO.

Meta je istakao, kako je kazao, izvanrednu i vitalnu ulogu Albanaca u Sjevernoj Makedoniji u ostvarivanju ovog strateškog cilja.

“Proširenje i prisustvo NATO u našem regionu su ključni za konsolidaciju bezbjednosti, mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu”, zaključio je Meta u razgovoru sa Stoltenbergom.

Prethodno se generalni sekretar Alijanse sastao sa albanskim premijerom Edijom Ramom i rekao da će “NATO nastaviti svoj investicioni program u Albaniji u vojne objekte, uključujući vojnu bazu Kučova, bez obzira na politička previranja i tenzija u toj državi”.

Sa druge strane, premijer Rama je uvjerio da neće biti dozvoljeno da dođe do destabilizaciju države i neizvjesnosti.

“U Albaniji se neće dogoditi i nećemo dozvoliti nikakav oblik destabilizacije koji bi uticao na imidž naše zemlje”, kazao je Rama.

On je uvjeren da svaki građanin koji voli Albaniju, bez obzira da li glasa za njegovu vladajuću politiku, neće učestvovati u procesu koji bi, navodi, dokazao notorne laži albanskih istorijskih neprijatelja da Albanci ne znaju kako da postanu država zato što ne znaju da poštuju pravila koja su sami odredili.

Generalni sekretar NATO poručio je da je nasilje u suprotnosti sa demokratskim vrednostima i zahtijevao konsenzus i dijalog o prevazilaženju političke krize koja traje već duži period u Albaniji.

Stoltenberg i Rama su razgovarali i o ruskom uticaju u region.

Prema riječima Stoltenberga, Rusija je oduvijek pokušavala da se uključi u brojne procese Evropske unije i NATO.

Kako je naveo albanski MUP, zbog posjete generalnog sekretara NATO bile su povećane mjere bezbjednosti na ulicama Tirane, pa je i opoziciji omogućeno da održi takozvani “nacionalni protest” u trajanju od samo dva sata, od 19 do 21 čas, i to samo ispred platoa kod zgrade vlade u Tirani.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve