Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Mesić: Ujedinjene nacije su mogle da spriječe ratove u Jugoslaviji

Objašnjava i kako je uopšte došlo do intervencije NATO protiv ostatka Jugoslavije 1999. godine

Da su trupe Ujedinjenih nacija stale na granice između Srbije i Hrvatske, i Srbije i Bosne i Hercegovine, ne bi bilo rata, smatra bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić u intervjuu za redakciju Dojče vele na poljskom.

Stipe Mesić

Prošlo je više od četvrt vijeka od ratova na području bivše Jugoslavije. Hrvatska i Slovenija danas su članice Evropske unije, a druge zemlje žele da se učlane u EU.

“Smatram da nije u takvoj fazi da se može očekivati nekakva eksplozija, jer je to iskustvo rata koje smo mi imali svima pouka da se rat ne isplati. Međutim, ima nekih neriješenih pitanja koja moraju politički da se rješavaju. Recimo, imamo u Republici Srpskoj Milorada Dodika koji ne priznaje Bosnu i Hercegovinu. Dakle, on je jedno vrijeme bio na čelu Predsjedništva BiH, a ne priznaje BiH”, kazao je Mesić.

Međutim, ističe, taj problem se ne može riješiti u Sarajevu.

“Taj problem se može riješiti u Beogradu i Zagrebu. Hrvatska je rekla Hrvatima iz BiH u vrijeme dok sam ja bio predsjednik, vaša je domovina Bosna i Hercegovina, vaš glavni grad je Sarajevo, svoju politiku kreirajte zajedno s druga dva naroda. Iz Beograda dobijamo poruku koja kaže da oni poštuju i prihvataju BiH. Zvanični Beograd kaže oni poštuju jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, a u isto vrijeme podržavaju politiku Milorada Dodika, koji ne priznaje BiH i koji u stvari personifikuje Republiku Srpsku u BiH”, naveo je Mesić.

Ističe da su granice na Balkanu neprikosnovene.

“Jedini izlaz je ulazak u Evropsku uniju i da svi otvorimo svoje granice”, smatra Mesić.

To, dodaje, važi i za granicu između Srbije i Kosova.

“Svi ratovi u Evropi su počeli zbog granica. A svi agresori su varali i govorili da oni u stvari brane svoju nacionalnu manjinu u drugoj zemlji. Međutim, oni su osvajali tuđe teritorije. Oni su jednostavno varali. I sada se pojavljuje Evropska unija sa svojim milenijumskim poduhvatom koji glasi: otvorićemo svoje granice. Granice su smetale da narod živi u svom ukupnom kulturnom korpusu, jer su nacionalne manjine s druge strane granice. A u EU će narod živjeti u svom ukupnom kulturnom korpusu. Dakle, granica neće biti smetnja. To znači da takva Evropa isključuje rat kao političko sredstvo”, kazao je Mesić.

On navodi da su takve granice, kao u današnjoj Evropskoj uniji, bile granice između republika bivše Jugoslavije.

“Mi smo imali granice kao što sam rekao, kad Jugoslavija nije više imala glavne integrativne faktore. Ja sam bio zadnji predsjednik Predsjedništva Jugoslavije. Moj je predlog bio: ako niko nije zadovoljan federacijom, da idemo u novi dogovor. To znači da najprije republike proglase svoju samostalnost i da onda potpišemo konfederalni sporazum na tri do pet godina. Ako stvari idu, produžavamo konfederalni sporazum. A kao samostalne države nastavljamo svaka za sebe put u Evropu – znači bez rata, bez razaranja, bez mrtvih”, istakao je Mesić.

Prema njegovim riječima, glavni krivac je Slobodan Milošević, koji se nalazio na čelu Srbije i koji je inače Crnogorac.

“On je jednostavno htio etnički čistu „Veliku Srbiju“. I zato počinje čišćenje nesrpskog stanovništva. Ali granice između republika i pokrajina nisu nijedan milimetar promijenjene. Dakle, kad Milošević sa svojom moćnom armijom nije mogao da promijeni granice, njih niko ne može da promijeni ni sada”, navodi Mesić.

Drugi integrativni faktori u bivšoj Jugoslaviji, osim ličnosti maršala Josipa Broza Tita, su bili Savez komunista ili KP Jugoslavije i Jugoslovenska armija, koja je bila višenacionalna.

“Kada je Milošević počeo agresiju na Hrvatsku i Bosnu, JNA su napustili i Hrvati i Slovenci i Albanci i Bošnjaci. Ona se pretvorila u srpsku armiju koja je protiv sebe imala sve ostale”, kazao je Mesić.

Na pitanje da li je Milošević najavio šta će se sve dogoditi na Kosovo polju 1989. godine, Mesić ističe da je na Kosovu polju rekao: “Čekaju nas i oružane bitke!“

A na pitanje kako vidi budućnost tih zemalja, da li će postati članice Evropske unije, da li će biti mira, Mesić navodi da je problem širi.

“Prije svega Ujedinjene nacije moraju da dožive određenu reformu. Kad sam ja bio predsjednik Jugoslavije, otišao sam u UN i tražio da međunarodne snage – samo simbolično – stanu na granicu između Hrvatske i Srbije i Bosne i Hercegovine i Srbije. Generalni sekretar UN je rekao: Mi to ne možemo! Mi ne možemo preventivno da djelujemo. Mi možemo samo, kad dođe do rata, da djelujemo da rat prestane”, kazao je Mesić.

Smatra da će svjetski lideri izvući pouke iz ovoga što se sada događa.

“Sada se uvode sankcije pojedinim državama, ali bez UN. Vode se ratovi bez UN”, primijetio je Mesić.

Objašnjava i kako je uopšte došlo do intervencije NATO protiv ostatka Jugoslavije 1999. godine.

“Oni su djelovali na zaustavljanju rata mimo Ujedinjenih nacija. Tada su bili u pravu. Ali to ne znači da UN ne bi trebalo reformisati, jer kada se to uradi, onda takve intervencije neće biti potrebne. Pred početak rata u bivšoj Jugoslaviji, UN su mogle da pošalju simbolične snage na granicu između Hrvatske i Srbije, i između Srbije i BiH. I da se to dogodilo, ne bi bilo rata, ne bi bila potrebna intervencija. Zato sam ja, i dok sam bio predsjednik Hrvatske, apelovao gdje god sam bio na svjetskim forumima, da se Ujedinjene nacije reformišu i da se uvede upravo to, da one mogu preventivno da djeluju”, kazao je Mesić.

Dodaje da su Ujedinjene nacije stvorile sile pobjednice.

“A nakon toga su se stotine zemalja oslobodile kolonijalnih gospodara. Svijet se sasvim izmijenio. Njemačka je do priznavanja Hrvatske i Slovenije bila ekonomski gigant, a politički patuljak. Priznanjem Hrvatske i Slovenije, Njemci su ušli u političku igru, postali su igrač. A vidite, u UN ne igraju pravu ulogu”, kazao je Mesić.

Na pitanje da li će ulazak svih zemalja bivše Jugoslavije u NATO i Evropsku uniju osigurati mir, Mesić odgovara potvrdno.

“Da, to će biti uvod u mir, na našem prostoru sigurno”, kazao je on, ali nije siguran da će se to stvarno dogoditi.

IzvorDW

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve